Can simidi ihracat

EKONOMİ frene bastı. İkinci çeyrekte ancak yüzde 2.1 büyüdü. Büyümenin lokomotifi ise yine ihracat.

Sanayi frene bastı, vatandaşın tüketimi azaldı, özel sektörün fabrika yatırımlarındaki düşüş ise ekonominin daha çok büyümesini engelledi. Yıl sonu hedefi yüzde 4 büyüme ise artık riskte. TÜRKİYE ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.7 seviyesindeki beklentilerin altında sadece yüzde 2.1 büyüdü. Yılın ilk yarısında ekonomideki büyüme ise yüzde 3.3 olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı verilere göre ekonomideki büyümeye en byük katkı ihracattan geldi. Vatandaşın tüketimden elini çektiği, özel sektörün yatırımlara ara verdiği ikinci çeyrekte büyümeye alınan tüm önlemlere rağmen finans sektörü de büyük katkı yaptı. Yılın üçüncü çeyreğinde ise ihracatın başında İŞİD derdi var. Temmuz ve ağustosta Irak başta olmak üzere ihracatta büyük düşüşler yaşandı. Avrupa Birliği ülkelerinde ise büyüme durdu. Bir darbe de oradan. Tek umut iç talepte hafif canlanma gözlenmesi ve temmuzda sanayideki kıpırdanma. Tüm bunlar hükümetin yıl sonu yüzde 4’lük hedefine ulaşılamayacağının da habercisi.

2012’DEN BERİ İLK KÜÇÜLME

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ikinci çeyrekte birinci çeyreğe göre yüzde 0.5 azaldı bu 2012 ilk çeyreğinden beri ilk yaşanan ilk daralma. Yılın ikinci çeyreğinde büyümeyi yüzde 5.5 büyüyen ihracat ve yüzde 4.6 küçülen ithalat 2.9 puan, yüzde 1.9 büyüyen vatandaşın tüketimi 0.3 puan, yüzde 2.4 artan devletin tüketimi 0.3 puan yukarı çekerken, yüzde 4.1 daralan özel yatırımlar 0.9 puan, stoktan satışlar ise 0.4 puan aşağı çekti. İnşaat yatırımlarındaki yüzde 4.3’lük artışa rağmen fabrika yatırımlarındaki yüzde 7.6’lık daralma özel sektör yatırımlarının katkısını eksiye çevirdi. Tarım sektörü ikinci çeyrekte yüzde 1.8 daraldı ve 0.13 puan az büyüdük.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Yüzde 4 hedefi zora girdi “Bu yılın ikinci çeyreğinde büyüme bir miktar ivme kaybetti

. Yaz aylarında yaşanan kuraklık, AB’de devam eden ekonomik sorunlar ile Irak ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerginlikler yıl sonunda büyümenin OVP’de öngörülen yüzde 4’lük tahminin altında kalma riski arttı.

” Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci İşte bu yüzden faiz indirilmeli “

İç talebin büyümeye katkısı düştü. Bu katkıyı etkileyen faktör faiz oranları ve kredi kullanımı. Bu çerçevede merkez bankası’na faiz konusundaki sitemlerimizin sebebi verilerde daha net olarak görülebilir. Faiz kemeri çok sıkıldı ve iç talep katkısı negatife indi.”

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan Büyüme makas değiştirmeli

Büyüme rakamlar bize şunu göstermektedir ki; Türkiye’nin 10 yıldır büyüme yolunda sırtını dayadığı sektörler, rollerini tamamlamıştır. Türkiye, artık daha yüksek düzeyde büyümek için ciddi bir makas değişikliğine, yani sürdürülebilir bir büyüme için sanayiye ve üretime yönelmek durumundadır.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi İtici güç ihracat

Büyümenin ana kaynağının ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de ihracat olması son derece önem taşıyor. Güçlenen sanayi rakamları ile yılın ikinci yarısında genel büyüme verilerinin daha iyi olacağını bekliyoruz. Yılsonunda yüzde 3 ile 4 bandında bir büyüme bekliyoruz.

Editör: TE Bilişim