"Ticari Ateşeliklerde Denizciler De Olmalı‏"

ODEK Oruç Reis Denizciler Kulübü'nün genç denizcilerin vizyonunu yeni konuk ve yeni konularla zenginleştiriyor. Genç Denizciler söyleşi programının üçüncü konuğu Gemi Sörvey Kurulu Başkanı Haktan Demirboğa oldu. Demirboğa’ya göre ‘Denizci Devlet’ olma yolunda denizcilerin bir çok kamu kurumunda olduğu gibi Ticari Ateşeliklerde de görev almalı. 

ODEK Oruç Reis Denizciler Kulübü'nün genç denizcilere yönelik başlattığı söyleşiler yoğun bir program ile devam ediyor. Dr. Ahmet Paksoy ve Mustafa Azman’ın ardından ODEK’in konuğu İstanbul Bölge Müdürlüğü Gemi Sörvey Kurulu Başkanı Haktan Demirboğa oldu.  

Denizcilik alanında   9 bakanlık var 

İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları ile ilgili gençlere bilgi veren Demirboğa, İstanbul’un mevcut şartlarından ötürü diğer bölgelerden daha fazla yoğun olduğunu ve iş yaptığını kaydetti.

Kurumlar arası yoğun bürokrasinin Denizcilik Müsteşarlığı’nın çalışmalarını yavaşlattığını dile getiren Demirboğa, " Herşeyin yönetmeliği oldu çünkü ancak bu şekilde bürokrasiyi aşabiliyoruz. En büyük sıkıntının denizcilik alanı üzerinde 9 farklı bakanlığın yetkin olmasıdır . Bu da denizcilikteki dinamizmi  yavaşlatmaktadır.

Turizm Bakanligi geçenlerde denizlerdeki tekneler ile ilgili bir yönetmelik yayınladı. Denizci Devlet olma yolunda denizcilerin çeşitli bakanlıklar ve kamu kurumlarında etkin ve yetkili olarak görev alması,denizci anlayış ve görüşünün bu kurumlarda yayılmasına katkı sağlayacağını  söyleyen Demirboğa,yurtdışında ki mevcut konsolosluklarımızda da ‘‘Ticari Denizcilik Ateşelerimizin de olmasi, ülkemize hem bilimsel, hem kültürel ,hem de ekonomik katma değer sağlar’’ dedi. 

Yeni Denetim Rejimi eski takacılık anlayışını bitirecek

Paris Memorandumu Yeni Denetleme Rejimi ile ilgili de katılımcılara bilgi veren Demirboğa, ‘‘Yeni rejim ile eski takacilik anlayışı bitti. Yaşlı gemi işleten firmalar zamanla piyasadan çıkmak zorunda kalacak. İleride yetişmiş personel çok önem arz edecek’’ dedi.

1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Paris MOU Yeni Denetleme Rejimi’nin neler getirdiğini anlatan Demirboğa,  yeni rejimin uygulanmaya başlanması ile birlikte gemilerin en az %25’inin denetlemesine yönelik hedefin değiştirildiğini belirterek ‘‘Tüm üye ülkelerin eşit sorumluluk aldığı ve Paris MOU bölgesinde yer alan limanları ziyaret eden tüm gemiler denetlenme kapsamına alınmıştır. Yeni rejim ile beraber demir sahaları da denetleme kapsamına alınmıştır’’ şeklinde konuştu.

Hedefleme faktörünin kaldırılarak yerine gemi risk profilleri getirildiğini ifade eden Demirboğa, gemi risk profili hesaplanırken kullanılacak şirket performansı kriterinin ise yeni oluşturulmuş bir etken olduğuna dikkat çekti.

Paris MOU birçok kez tutuklanan belirli tipteki gemiler için girişin yasaklanması uygulamasını tüm gemi tiplerini kapsayacak şekilde genişlettiğini dile getiren  Demirboğa, Şunları söyledi: ‘‘Eğer siyah listede yer alan bir ülkenin bayrağını taşıyan bir gemi, 36 ay içerisinde 2 defadan fazla tutuklanırsa, Paris MOU üye ülkelerin limanlarına girişi yasaklanacaktır.

Eğer gri listede yer alan bir ülkenin bayrağını taşıyan bir gemi, 24 ay içerisinde 2 defadan fazla tutuklanırsa, Paris MOU üye ülkelerin limanlarına girişi yasaklanacaktır. Yeni rejim ile beraber limana varış ile ilgili raporlama kapsamı genişletilmiştir. 72 Saat öncesinden verilen ETA raporu için zorunluluk, bütün “Yüksek Riskli Gemileri” ayrıca 12 yaşından büyük ve genişletilmiş denetleme (expanded inspection) kapsamına giren dökme yük gemileri, kimyasal tankerler, gaz tankerleri, petrol tankerleri ve yolcu gemilerini kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

 


 Genç Denizciler Söyleşisi GSK Başkanı Haktan Demirboğa ile Gerçekleştirildi

Genç Denizciler Söyleşisi GSK Başkanı Haktan Demirboğa ile Gerçekleştirildi

Genç Denizciler Söyleşisi GSK Başkanı Haktan Demirboğa ile Gerçekleştirildi

Genç Denizciler Söyleşisi GSK Başkanı Haktan Demirboğa ile Gerçekleştirildi

Genç Denizciler Söyleşisi GSK Başkanı Haktan Demirboğa ile Gerçekleştirildi

Editör: TE Bilişim