Tersanelerdeki işçi sayısı 36 binden 28 bine düştü
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, "Gemi inşa sanayinde sipariş sahibi 5 gemi yaptıracaksa 4'ünün opsiyonunu iptal etti. Kriz nedeniyle 36 bin civarındaki işçi sayısının, bugün 28 bine düştüğünü görüyoruz” dedi.
 
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, ekonomik kriz nedeniyle tüm tersanelerdeki toplam 36 bin civarındaki işçi sayısının 28 bine düştüğünü söyledi.
Krizin deniz taşımacılığını da olumsuz yönde etkilediğininin altını çizen Naiboğlu, "2008 yılının ilk 5 ayında zirve yapan deniz taşımacılığı, yılın sonunda kötü bir döneme girdi. Şu anda bir güven bunalımı var. 2009 yılında denizcilik sektörünün, 2008 yılına göre daha iyi geçeceğini düşünüyorum" dedi. 2008 yılındaki denizcilik ve gemi inşa sektörünü değerlendiren Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, 2009 yılı beklentilerini DÜNYA PERŞEMBE ROTASI’na açıkladı. 2008 yılının başında Türkiye'nin gemi siparişlerinde dünya 4'üncülüğüne ulaştığını bildiren Naiboğlu, ancak yılın sonunda denizcilik sektörünün özellikle gemi inşanın ve taşımacılığın krizden çok fazla etkilendiğini söyledi. Naiboğlu, kriz döneminde gemi siparişlerinde de düşme olduğunu kaydederek, "Gemi inşa sanayinde sipariş sahibi 5 gemi yaptıracaksa 4'ünün opsiyonunu iptal etti. Bunun dışında talep olduğu için tersanelerin sipariş almadan kendi adlarına başladığı gemiler var. Tersanecinin armatöre sattığı gemiler var. Ancak gemiler pahalı olduğu için öz kaynakla karşılamak zor oluyor. O yüzden gemi inşa sanayini bankalar kredilendiriyordu. Küresel kriz gelince bankalar da frene bastı. Gemilerin bir kısmı da tersanelerde yarım kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı" dedi. 

Sektörün sorunları EKK'da görüşüldü

Ekonomik krizin gemi inşa sanayinde insanların işsiz kalmasına sebep olduğunu kaydeden Naiboğlu, kısa vadede neler yapılabileceği ile ilgili olarak Devlet Bakanı Nazım Ekren öncülüğünde Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun toplandığını, bununla ilgili bir rapor hazırlanacağını söyledi. Naiboğlu, Tuzla Tersanesi ve diğer tersanelerde durumun eskisi kadar iyi olmadığını bildirerek, kriz nedeniyle 36 bin civarındaki işçi sayısının, bugün 28 bine düştüğüne dikkat çekti. Ekonomik krizin deniz taşımacılığını da olumsuz etkilediğini ifade eden Naiboğlu, "Kuru yük taşımacılğı, petrol, konteyner ve dökme yük taşımacılğı 2008'de tepe yapmıştı. Yılın ilk 5 ayında umulmayacak noktalara ulaşmıştı. 2008'in başında zirve yapan taşımacılık, aynı yılın son aylarında maalesef kötü noktalara ulaştı" şeklinde konuştu.

Güven bunalımı yaşanıyor

Denizcilik sektörünün 2009 yılında, bir önceki yıla göre daha iyi geçireceğinin altını çizen Naiboğlu, "Denizcilik sektörü ekonomiden farklı bir şey değil. İyi ya da kötü yönde krizden en çabuk etkilenen sektör denizcilik sektörü. 2009 yılında krizin daha da kötüye gideceğini iddia edenler ya da tam tersini söyleyenler var. Benim gördüğüm ortada dönen bir para var. Bu para bir yerde duruyor. Şu anda sadece güven bunalımı var. Bu güven bunalımı aşılacak. Ticaret yavaş yavaş normale dönecek. Dolayısıyla taşımacılık ve denizcilik sektörü düzelecek" dedi.

Türk ticaret filosu iyiye gidiyor

Türk bayraklı gemilerin gri listedeki durumunun daha da sağlamlaştığına değinen Naiboğlu, beyaz listeye yaklaşıldığını söyledi. Naiboğlu, 2-3 kez tutulmuş bazı şanssız gemilerin olduğunu belirterek, " Tutulan gemi sayısı, denetlenen gemi sayısına göre oranlanıyor. Bu nedenle tutulan gemi sayısının geçen seneye göre fazla olduğu gibi durumlar olabilir. Ancak, bizim gri listedeki durumumuz çok iyi. Üst üste tutulan gemilerimiz var. Bu yüzden beyaz listeye geçmemiz gecikti. Ancak, Türk ticaret filosunun durumu her geçen gün daha iyiye gidiyor" ifadesini kullandı. Türk Boğazları'nda güvenli gemi geçişini sağlamak amacıyla Türk Boğazları Gemi Trafik ve Bilgi Sistemi (VTS) projesinin fizibilite etüdünün yapıldığını ifade eden Naiboğlu, İzmir, İzmit, Mersin ve İskenderun Körfezi VTS projelerinin ihalesine bu yıl içinde çıkacaklarını dile getirdi.
Editör: TE Bilişim