TERSANE-İ AMİRE 559 YAŞINDA

Tersane-İ Amire’nin 559 kuruluş Yıldönümü ve Gemi Mühendisleri Haftası nedeniyle Türk Lloydu Gemi Mühendisleri Odası ve Denizcilik Mensupları Derneği’nin birlikte düzenlediği  “Geçmişten Geleceğe Tersani-i Amire konulu panel 11 Aralık Çarşamba günü Haliç Tersanesinde yapıldı. Panele Karaman ( E ) Valisi Merkez Valisi Süleyman Kahraman ,İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Ahmet Ergin, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Bahri Şahin, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim Üyeleri Prof.Dr. Reşat Baykal, Doç. Dr. Tuncay Zorlu Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Dursun Alkan,Türk Lloydu Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Zorlu, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, Gemi Makine İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın, Şehirhatları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mutlu,  Şehirhatları İşletmesi Genel Müdürü  Süleyman Genç Haliç Tersanesi’nin unutulmaz Dökümhane Baş Mühendisi Günnur Dikeç katılmışlardır.

Panel Denizcilik Mensupları Derneği Genel Sekreteri Baki Şener’in açış konuşması sonra. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi müteakip Denizcilik Mensupları Derneği Başkanı Ali Can Tersane-i Amire’nin kuruluşunun 559 yılı münasebetiyle kısa bir konuşma yapmıştır. Ali Can ‘ın konuşmasını Şehirhatları İşletmesi Genel Müdürü Süleyman Genç, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, Türk Lloydu Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Zorlu’nun konuşmaları izlemiştir. Davetliler ararsında bulunan ve Tersanesi’nin unutulmaz Dökümhane Baş Mühendisi Günnur Dikeç Panelin yapıldığı yerin eski Dökümhane olduğunu ancak bu gün bu dökümhanenin kapatılmasından dolayı çok üzüntü duyduğunu bu dökümhanede 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtından sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye uyguladığı ambargo nedeniyle yedek parça bulunmaması nedeniyle çalışamayan deniz vasıtalarının dizel motorlarının her parçasını dökerek bu vasıtaların çalıştırılması sağlanmıştır. Pendik Motor Fabrikasında imal edilen ve bu gün yüzü aşkın deniz vasıtalarında gerek ana makine gerekse jeneratör olarak kullanılan motorların bu dökümhanede döküldüğü belirterek Motor sanayisi olmayan bir gemi İnşa sanayiden bahsedilemeyeceğini belirterek olsa olsa bu montaj sanayisinden öte gidemez demiştir. Bu sanayiden daha fazla verim alınması isteniyorsa motor fabrikasının mutlaka kurulması gerektiği konusunda görüş bildirmiştir.

Bu konuşmalardan sonra Panele geçilmiş İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim Üyeleri Prof.Dr. Reşat Baykal, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan 18 yy kadar Gemi İnşa tarihi üzerine , İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim Üyeleri Doç. Dr. Tuncay Zorlu ise 18 yy ve 19 yy da Osmanlı İmparatorluğunda Gemi İnşa Sanayi ve Eğitimi üzerine Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Dursun Alkan,ise Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi tanıtan bir konuşma yapmıştır.

Panel katılanlara plaket verilmesinden sonra Şehirhatları İşletmesi Genel Müdürü  Süleyman Genç  Denizcilik Mensupları Derneği Başkanı Ali Can’a 1952 yılında İngiltere’de  Glasgow şehrinde inşa edilen ve bu gün Rahmi Koç Müzesinde bulunan Fenerbahçe  Vapuru’nun orijinal can simidini hediye ettikten sonra katılımcılar Tersane-i Amire’nin kuruluşunun 560.yılında bulunmak üzere ayrılmışlardır.
 

Editör: TE Bilişim