Tersan & Atlas havuzu tankerleri işletmeye talip

Dünya denizcilik marketinde çok yaygın olan ve son yıllarda bazı Türk armatörlerin de ilgi gösterdiği ortak havuz işletimine benzer bir sistem Tuzla’da kuruldu.

İnşa ettikleri gemileri işletmek için yola çıkan Tersan Tersanecilik, Chemfleet ve Norveçli Atlas Shipping ile profesyonel bir yapı oluşturdu. Oluşturulan havuz, inşa ettikleri kimyasal tankerleri satamayan tersaneler için de alternatif bir çıkış yolu olabilir.

Daha önce Tuzla’da faaliyet gösteren ardından Yalova’da yeni bir tersane kuran Tersan Tersanecilik, bir yandan da profesyonel gemi işletmeciliğine soyunuyor. Tersan olarak yedi geminin armatörü olduklarını söyleyen Tersan Tersanecilik Finans ve Pazarlama Müdürü Kaptan Mustafa Erdoğan, “Tuzla’nın bugünkü yapısında tersanelerin armatörlükle kol kola olması kaçınılmaz. Bizim de stratejimizde uzun vadede tersane ve armatörlük planı var” dedi.

Tuzla’nın gemi inşa yapısına bakıldığında, tersaneleri belirli tip siparişlerle çok önceden doldurmalarının zor olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bizim inşa taktiğimiz müşteriye özgü butik üretimdir. Bizim tersane sahiplerinin, satış amaçlı açığa gemi yaparak tersaneciliği desteklemesi gerekiyordu. Tuzla’nın yapısına bakıldığında açığa gemi yapmak zorunluluğu doğdu. Kontrat yapma şansları olsaydı bu riske girmezlerdi. Bu yapı da ne yazık ki açığa yapılan gemilerin tersanelerin elinde kalmasına neden oldu. Tersane elinde gemi kalınca otomatikman armatörlüğe soyunmuş oldu” şeklinde konuştu.

Kendilerinin de ilk hedefinin bu gemileri üretip satmak olduğunu ifade eden Tersan Tersanecilik Genel Müdürü Engin Oktay, “Gemilerin satılamaması durumunda armatörlüğe gidebilmek için gemilerin finansal yapısını hazırlamak gerekiyordu. Gemilerin kriz öncesinde post finansmanını sağladık ki, bu bizi markette sıkıntılardan koruyan en büyük adım oldu.  Biz her şeye sıfırdan başlayıp maliyet ve riske girmektense profesyonel yapı altında değerlendirmeyi tercih ettik. Bu gemilerin teknik ve personel işletmesi için Chemfleet ile anlaştık. Yükün bulunması ve gemilerin kiralanması gibi ticari kısmını da Norveçli Atlas Chemcial’e verdik” açıklamasını yaptı.

Tersaneler için bir alternatif

Bir senedir devam eden işletme departmanı kurma sürecinde tersanelerin yaşayacakları sıkıntıları yakından gördüklerini söyleyen Erdoğan, bunun önüne geçmek ve tersanelere destek sağlamak için bir havuz oluşturmaya karar verdiklerini belirtti. Erdoğan şöyle devam etti: “Ortak bir havuz oluşturup gelir belgesinin düzenlenmesi, piyasada navlun olarak güç sahibi olabilmek ve az sayıda gemiyle dünya piyasasında eriyip gitmemeyi amaçladık. Kurulan havuzun diğer ayağında Atlas ve Chemfleet var. Bizimle aynı fikirde olan tersanelerin havuza katılmasını bekliyoruz. İşletme bölümü olmayan ve yaptığı gemiyi satamayan firmalar için bu havuz bir alternatif.

Profesyonel düşünenlere açık

Kurulan havuzun kısa ve uzun vadedeki hedeflerine değinen Erdoğan şunları söyledi: “Tuzla’da inşa edilen ve kontratı yapılmış gemilerle ilgili sağlıklı bir bilgi vermek çok zor. Tamamlanan ve 2009 içinde teslim edilmesi beklenen kimyasal tanker sayısının 40 civarında olduğunu biliyoruz. Yeni bir oluşum henüz tanıtımını yapmadık ve havuzu kurmada ticari bir yaklaşımımız olmadığı için kapı kapı dolaşıp tersanelerin gemilerini havuza katmak için uğraşmıyoruz. Profesyonel bir işletmenin mantığına hazır olan armatörlerin katılabileceği bir sistem. 5.000 dwt ile 12.000 dwt arasındaki kimyasal tankerleri havuza kabul ediyoruz. Düzgit ile bir anlaşma yaptık, bir gemisiyle bu havuza girecekler. Atlas’ın yan şirketi ACT bizim üç gemimizi timecharter olarak kiralamıştı. Bu gemileri bu havuza koydular. Şuanda 3 gemi Atlas’ın, 4 gemi bizim ve bir gemi de Düzgit’in. Bu sene sonunda 15 gemiyi aşmayı düşünmüyoruz. Önümüzdeki sene de gidişata göre yeni bir hedef belirleyeceğiz ancak agresif bir büyüme içinde değiliz.”

Tersan & Atlas havuzunun avantajlarına da değinen Mustafa Erdoğan “Hesap siteminin tamamen açık gelir ve giderlerin sorgulanabildiği bir sistem var. Bunu diğer havuzlarda bulma şansınız yok. Rekabetçi olmak isteyen armatörlerin bu tür profesyonel yapılanmaya ihtiyacı var. Aslında bu yapı, Türk armatörünün kültürünün bir geçiş yapısı. Tersaneler, işletme kısmı için yeni bir kadro kurmaktan kurtulacaklar. Bu süreçte karşılaşacakları sıkıntıları bertaraf edecekler. Yük bulma zorluklarını ortadan kaldıracaklar ve düzenli bir gelir elde edebilecekler” şeklinde konuştu.

Dow Chemical ile anlaşma yapıldı

Kimyasal ürün ve navlunların belirli kişilerin elinde bulunuyor. Dünyanın en büyük kimyasal üreticilerinden biri de Amerikalı Dow Chemical. Tersan, bir ilke imza atarak Dow ile bir anlaşma imzaladı. Türkiye’deki kimyasal tanker işletmelerinin geçmişte büyük üreticilerle kontratsal anlamda çalışmalar yapamadığını söyleyen Mustafa Erdoğan, “Dow Chemcial ile bizim gemiler arasında bir anlaşma yapabilir miyiz diye Amerika’ya gidip firmamızı ve gemilerimizi tanıttık. Müzakere sonucunda iki gemimizi 5+5+5 olmak üzere 15 sene Dow Chemical’a timecharter kiralandı. Son imzayı önümüzdeki günlerde atacağız. Eğer bir terslik olmazsa Dow Chemical firmasının bu güne kadar timecharter çalıştıkları Almanlardan sonra ikinci firma olacağız. Bu yapının oluşması Türk tersaneleri ve inşa ettikleri kimyasal tankerler açısından çok önemli.

Yalova başladı Yumurtalık ertelendi

2009 yılına kadar Tuzla’da faaliyet gösteren ancak TMSF ile yaşanan anlaşmazlıktan dolayı tersaneden çıkmak zorunda kalan Tersan, geçen yıl Yalova’da 220 dönümlük arsa üzerinde kurmaya başladığı yeni tersanesinin ilk yatırımlarını tamamladı. Tersan Tersanecilik Genel Müdürü Engin Oktay, kendilerine ait 200 dönümlük sahanın 180 dönümünde dolum yapılarak ilk yatırımlarla birlikte tersanenin şuan gemi inşa etmeye hazır duruma geldiğini söyledi. Yılda 30 bin ton çelik işleme kapasitesi olan tersanenin, bütün yatırımları tamamlandıktan sonra 100 bin tona kadar gemi yapılabilecek bir kapasiteye sahip olacağını söyledi. Toplam yatırım tutarının 70 milyon dolar olarak belirlendiği ve bugüne kadar 40 milyon doların üstünde yatırım yaptıklarını dile getiren Oktay, 210 metre uzunluğundaki yüzer havuz ile yeni inşa dışında bakım onarım da yapacaklarını söyledi.

Oktay, “Görüşme halinde olduğumuz bazı firmalar var, yabancı bir armatör için kuru yük gemisi inşa etmek için imza aşamasına geldik. Dileriz ilk siparişimizi alır ve üretime başlarız” dedi. Tersan’ın 50 kişilik ana kadrosunun Yalova’da yeni kurulan tersaneye geçtiğini söyleyen Oktay, tam kapasiteyle çalıştığı zaman tersanenin 1500 kişiye istihdam yaratabileceğini vurguladı.
Yalova dışında Adana Yumurtalık’ta da bir tersane projelerinin olduğunu söyleyen Oktay, Ancak kriz nedeniyle orada yatırıma başlayamadık. Öncelikle Yalova’nın faaliyete geçmesini bekliyoruz. Serbest Bölgede bir yatırıma başlamak için önümüzü görmemiz gerekiyor. Yumurtalık’ta yapmayı planladığımız tersane Yalova’nın neredeyse iki katı olacak” açıklamasında bulundu 

 

Editör: TE Bilişim