TEMA, Filyos için  son Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili de dava açtı

TEMA’nın “Filyos Endüstri Bölgesi” hakkındaki Bakanlar Kurulu kararının iptali için açtığı davada, “yürütmeyi durdurma” kararı verilmişti. Ancak, çok küçük bir değişiklikle yeniden aynı konuda bir karar, Bakanlar Kurulu kararı olarak yayımlanmıştı.

TEMA, Filyos için  son Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili de dava açtı. TEMA’dan yapılan açıklamada, “Filyos Vadisi, sahip olduğu ekosistem değerleri açısından son derece önemlidir. Akarsu yatakları, deltası çok değerli ve kırılgan ekosistemler barındırıyor. Bu alanların korunması gerekiyor. Ayrıca Zonguldak ili, kirlilik açısından uluslararası alanda da gözetim altındadır” denildi.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (TEMA), açtığı davalar nedeniyle büyük ölçekli sanayi ve enerji yatırımları yapılması planlanan “Filyos Vadisi Projesi”nde beklenen adımlar bir türlü atılamıyor. TEMA’nın, “Filyos Endüstri Bölgesi” hakkında 8 Eylül 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali için açtığı davada mahkeme, “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti. Hükümet de, 1 Haziran 2015 tarihinde çok küçük bir değişiklikle yeniden aynı konuda bir Bakanlar Kurulu kararı yayımlanmıştı. TEMA ise, son Bakanlar Kurulu kararının iptali için 7 Temmuz 2015 tarihinde bir dava daha açtı. TEMA Vakfı Çevre Politikaları Bölüm Başkan Yardımcısı Esra Yazıcı Gökmen, Pusula’ya yaptığı özel açıklamada, TEMA’nın açtığı davaların son durumu hakkında bilgiler verdi. Gökmen, açıklamasında şunları söyledi:

“DAVALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

“Filyos Vadisi, 1994 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Serbest Bölge’ ilan edilmiş olup, 1996 yılında sınırları değiştirilmiş, 2006 yılında iptal edilmiş, 2008 yılında tekrar ‘Serbest Bölge’ ilan edilmiş, 2009 ve 2010 yıllarında da yine sınırları değiştirilmiştir. En son olarak da, 8 Eylül 2012 tarih ve 28405 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 2012/3574 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Vadinin delta bölümü ‘Endüstri Bölgesi’ olarak ilan edilmiştir. ‘Filyos Endüstri Bölgesi’ hakkında 8 Eylül 2012 tarih ve 2012/3574 sayılı Bakanlar Kurulu kararının iptali için tarafımızca açılan davada, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilmiş, ardından 1 Haziran 2015 tarihinde çok küçük bir değişiklikle yeniden aynı konuda bir karar, Bakanlar Kurulu kararı yayımlanmıştır. Son Bakanlar Kurulu kararı da yine tarafımızca 7 Temmuz 2015 tarihinde dava konusu edilmiş olup, dava devam etmektedir. Ayrıca, bölgede yapılan planlama çalışmalarında da konu tarafımızca takip edilmiş ve hukuki süreçler başlatılmıştır. 1/100.000 ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı 2009 yılında onaylanmış ve Çevre Düzeni Planı’nda dava konusu bu bölge ‘Serbest Bölge’ olarak plana işlenmiştir. Tarafımızdan açılan davada, önce ‘Bilirkişi Raporu’ görüşümüz doğrultusunda oluşmuş ve 14 Nisan 2014 tarihinde Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından iptal kararı verilmiş ve ‘Serbest Bölge’ plan kararı da iptal edilmiştir. Bilahare aynı bölge ile ilgili olarak 17 Mayıs 2012 tarihinde plan tadilatı yapılmış ve anılan bölge bu kez ‘Bölgesel Çalışma Alanı’ olarak planlanmıştır. Anılan plan tadilatına da dava açılmış olup, yine yapılan bilirkişi keşfi sonucunda gelen raporda da uygulama doğru bulunmamış ve ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilmiştir.”

“FİLYOS VADİSİ, SAHİP OLDUĞU EKOSİSTEM DEĞERLERİ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİDİR”

“Dava konusu edilen plan kararları, Filyos Vadisi’ni de içeren bölgede ağır sanayilerin ve termik santrallerin yapılmasını, bölgenin kıyı kesiminde ise ticari liman yapılmasını öngördüğü ve Bakanlar Kurulu kararları da bu yönde olduğu için tarafımızca dava konusu edildi. Filyos Nehri’nden Amasra’ya kadar olan sahil kesiminde, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamınca koruma altına alınan bitki ve hayvan türleri yaşamaktadır. Aynı zamanda bu bölge ‘Amasra Önemli Kuş Alanı’ ve ‘Amasra Kıyıları Önemli Doğa Alanı’ sınırları içerisinde yer almaktadır. Yine taraf olduğumuz Ramsar Sözleşmesi kapsamında tüm sulak alanlar koruma altına alınmıştır. Ayrıca, Filyos Nehri ağzına yakın olan bölgenin, balık üretimine çok uygun su derinliğine ve nehirden gelen besin nedeniyle balık üretimi için uygun koşullara sahip olduğu bilinmektedir. Sonuç olarak, Filyos Vadisi, sahip olduğu ekosistem değerleri açısından son derece önemlidir. Akarsu yatakları, deltası çok değerli ve kırılgan ekosistemler barındırmaktadır. Bu alanların korunması gerekmektedir. Ayrıca Zonguldak ili, kirlilik açısından uluslararası alanda da gözetim altındadır. Bu kadar kritik seviyelere çıkan hava kirliliğinin deniz ekosistemi üzerine etkileri de değerlendirilmemektedir.”

Editör: TE Bilişim