Bisse'nin eski ortağı İbrahim Kefeli; 'Tekstile küstüm, benim için bitti' dedi

32 yıllık tekstilci İbrahim Kefeli, Bisse'nin ardından kendi adıyla varolduğu hazır giyim sektörüne 'küs ve kırgın' veda etti. Kefeli, yeni yatırımlar için gıda, enerji ve deniz nakliyat işinde fırsat kolluyor. Gemi almaya karar veren Kefeli, şimdi yeni ofisinden Boğaz'dan geçen gemileri izleyerek krizi ölçüyor: Yılbaşında geçen gemiler boştu. Şimde hepsi dolu geçiyor.

Yaklaşık 32 yıldan beri tekstil sektörünün içinde olan, önce Bisse ardından da kendi adını taşıyan markasıyla faaliyet gösteren İbrahim Kefeli, sektöre küstü ve hazır giyimden tamamıyla çekildi.

İbrahim Kefeli markası için açtığı mağazayı kapatan ve Osmanbey'deki merkezini de boşaltan Kefeli, şimdilerde yeni yatırımlar için kendi tabiriyle krizde 'topun yere düşmesini' bekliyor.

Hazır giyimden çıktıktan sonra uzun süredir aklında olan deniz nakliyat işine odaklandığını ve şimdilerde yeni ofisinin penceresinden Boğaz'dan geçen gemileri ve yüklerini izlediğini söyleyen İbrahim Kefeli, “Hazır giyimden çıkınca gemi alıp sektöre girmeyi planlıyordum. Bu işle ilgili bir dostum hem gemi fiyatlarının hem de navlun fiyatlarının düşük olması için yılbaşını önermişti. O sırada kriz patladı iyi ki yatırıma başlamamışım. 1994 ve 2001 krizine açıkta yakalanmıştım bu sefer öyle olmadı” dedi.

Krizin seyrini de şimdilerde bu gemiler sayesinde gözlediğine dikkat çeken Kefeli,

“Yılın başında gemilerin sayısı hem az hem hepsi boş geçiyordu. Şimdilerde hem gemi trafiği hem de yükleri arttı” diye konuştu. Bundan sonra İbrahim Kefeli A.Ş. çatısı altında şirketler grubu oluşturacağını ve yeni yatırım rotasında gıda, enerji ve denizcilik sektörünün olduğunu aktaran Kefeli, tekstile dönmeyeceğini de ifade etti.

1967 yılında tekstile girdiğini, 1976'da kendi işini kurduğunu, 1987'de de Bisse markasını yarattığını hatırlatan Kefeli, sektörden çıkmasının altında ise AVM'lerdeki kontrolsüz büyümeden yüksek ve zamansız indirimlere, üretimdeki hatalardan kendi deyimiyle 'sektör cazgırları'na kadar belli başlı birkaç faktör olduğunu ifade etti.

Çeklerden krizi gördü

Bardağı taşıran son damlanın ise 2008 yılında kendi adını taşıyan markasının kış sezonu açılışı olduğunu anlatan Kefeli şunları söyledi: “O dönem çeklerin dönmesinden ekonominin ters gitmeye başladığını gördüm ve kış sezonunu açarken bundan sonra müşterilere çekle satış yapmayacağımı ama 5 ay vade ve kredi kartına taksit sunacağımı açıkladım. Bir müşterim bile bunu kabul etmedi. Ben de krizin patlamasından önce 'bu iş böyle gitmez' diyerek işi tasfiye etmeye başladım. Mağazamı kapattım ve son olarak da tekstil işini bıraktım.”

Sektöre hem küs hem de kırgın olduğunu aktaran Kefeli, “Bugüne kadar dediklerimi dinlemediler, ne üretim ne AVM'lerin gelişimi ne de indirimler konusunda. Şimdi gelinen hale bakın” ifadesini kullandı.

Marka hâlâ benim sanıyorlar mağazada yanlışlık yapmışlar

Geçtiğimiz haftalarda Çetinkaya Mağazaları'nda Bisse etiketiyle 19.50 TL'ye satılan ve Bisse tarafından büyük tepki toplayan ürünlerin bir yanlış anlamadan kaynaklandığını söyleyen İbrahim Kefeli, “Benim tasfiye sürecinde elimdeki mallarımı Çetinkaya Mağazaları aldı. Gömleklerin iç etiketlerinde İbrahim Kefeli yazmasına rağmen Gaziosmanpaşa'daki mağazada marka hala benimmiş gibi düşünülerek el yazısıyla Bisse etiketi konularak satılmış. Bu tamamen bir yanlış anlaşılma” diye konuştu.

KRİZİN GEÇMESİNİ KİTAP YAZARAK BEKLİYOR

Krizin geçmesini beklerken kitap yazmaya da başladığını söyleyen İbrahim Kefeli, “5-6 aya kadar tamamlanır. Kitapta bakış açımı, deneyimlerimi, gençlere tavsiyelerimi yazıyorum” diye konuştu.

Hale Tüzün/Vatan

Editör: TE Bilişim