Yıldız Teknik Üniversitesi Denizcilik kulübü tarafından düzenlenen 3. Denizin Yıldızları Kariyer Günleri etkinliği başladı.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan PARLAK , Gemi İnşaatı ve Makineleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Dursun ALKAN ve Gemi İnşaatı GEMİMO Başkanı Feramuz AŞKIN’ın,Atlantik Denizcilik Armatörü Ahmet Ali AĞAOĞLU ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte açılış konuşmalarını yapan Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri ŞAHİN’ den sonra Atlantik Denizcilik Armatörü Ahmet Ali AĞAOĞLU kürsüye geldi.

 Ahmet Ağaoğlu , bu Üniversite de okumasam da yıllarca gemilerde ve sektörde birlikte çalıştığımız kardeşlerimiz oldu. O bağlamda bu Üniversiteye ve bu Fakülteye şükran ve minnet borçluyuz diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü.

“Ülkemizde kalifiye denizci personel eleman sayısı bir hayli az. Bunun bedelini sektör olarak hepimiz ödüyoruz. Gerek makine gerek güverte, ben ülkenin Dünya standartları göz önüne alındığı zaman vasata dahi yaklaşmadığı kanısındayım. Biz bunları çok ağır tecrübelerle yaşadık. Çok basit olayların –Gemide Başmühendisin olduğu hatta 2. 3. 4. Mühendisin olduğu gemilerde – teşhis edilemeyerek çok büyük zararlara yol açtığını gördük. Yıl içerisinde bir arkadaşımın hatta benimde başıma gelen bir problemi yaşadık. Personel hatasından kaynaklı yarım milyon dolarlık kayıplarla karşılaştık.Bunun zaman zaman sigorta tarafından karşılanan bölümü var ama sonuç olarak bu sigorta pirimi olarak ertesi yıl size geri dönüyor. Biz eğitimi olması gerektiği gibi yapamadık. Biz eğitimi başından beri olması gerektiği gibi yapamadık. Benimde mezun olduğum Yüksek Denizcilik Okulu gerek önceki yıllarda gerek günümüzde ki burada bu söze katılmıyorum bu da şudur; ‘her şeyi devletten beklemeyelim’ bu yanlış .

 Devlet her şeyi yapıyor da eğitimi mi yapamıyor?

Okulları açmasını beceriyorsunuz, yolları yapmasını beceriyorsunuz, her yerde varsınız , her yerde var olduğunuzu iddia ediyorsunuz, sıra kaliteli eğitime geldiği zaman efendim bütçemiz bu kadar, döner sermaye bu kadar diyorsunuz. Ona da katılmıyorum devamlı olarak öğrenci alınıyor. Şu var tabii burada görmüş olduğum öğrenci topluluğunun öyle tahmin ediyorum ki çoğunluğu okuldan mezun olduktan sonra sıkıntı yaşamadan gemilerde veya tersanelerde çalışabilecek. Çünkü sektörün hala bir talebi var.”

Başka fakültelerin kariyer günlerine de katıldığını belirten Ağaoğlu mezun olduktan sonra ne olacağını bilemeyen okul bölümleri olduğunu buna bakıldığında denizcilik fakültesi öğrencilerinin istihdamda sıkıntı yaşamayacağını belirtti. Yine de böyle olmasına rağmen eğitimin kaliteli olmadığını, eskiden de kaliteli değildi ancak özveriyle yapılıyordu diyerek sözlerini sürdüren Ağaoğlu Kaptan ve Baş mühendis abilerinin öğretmenlik yaptığı yıllarda öğrenciydik ve bizi onlar çok iyi eğittiler ama almasını bileni iyi eğittiler şeklinde konuştu.

Mezun olduktan 1 yıl sonra yabancı bayraklı gemide iş bulduğunu söyleyen Ağaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

” Yabancı bayraklı gemide de iş bulmak kolay değil. Yedi ayrı milletten insanla birlikte çalışıyorsunuz. Ama bu şekilde görüyorsunuz ki belki biraz beğenmeyerek bakıyorsunuz ama değil diğer Avrupa ülkeleri Pakistan ve Hindistan’ın denizcilik eğitimleri bizimkinin kat be kat üstünde. Aslında çok basit olan bir sistemi biz biraz karmaşık hale getirmişiz. Neticede üzülerek ifade ediyorum bunu değişen bir şey olmadı. Biz kaptan ve şimdiki deyimle deniz işletmecisi olarak söylemeliyim ki değişen bir şey olmadı eğitimde bir türlü kaliteyi yakalayamadık. Bunların çözümleri nedir? Tabii ki sektörün ve üniversitelerin bir araya gelmesi son derece önemli. Ama önce içimizdeki çekişmeyi bir tarafa bırakmamız lazım. Bunun yanında öğrencilerin gayretli olması lazım. Ben şuna katılmıyorum. Her şeyi devletten beklemeyim. Yine de bir öğrenci isterse kendini çok iyi yetiştirebilir.

Staj dönemleri son derece önemli.

Ben meslekte ne kazandıysam ki ben okul dönmeleri içerisinde 22 ay staj yaptım bunlarda sadece 3 ayı mecburiydi. Okuldan kaçıp staja gittiğim olmuştur. Stajda mesleği, gereklerini, ihtiyaçlarını öğrenirsiniz. Tecrübeli iyi ağabilerinizin yanında staj yaptığınız zaman bilgi sahibi oluyor aynı zaman da stajı iyi bir firmada yapıyorsanız mezun olduğunuzda iş başvurunuzda referansa ihtiyacınız olmuyor. Şirketler ciddi bir şekilde stajyerleri takip eder. Siz de daha sonra çalışacağınız şirketi tanıyıp nelere önem verip neleri takip ettiğini görmüş ve yaşamış olursunuz.

Tekrar Dünya’ya gelsem yine denizci olurdum. Ama kaptan olurdum.

Mesleğimiz çok güzel ben yeniden Dünya’ya gelsem yine denizci olurdum. Ama kaptan olurdum. Bizim okulla bu okulun arasında kuruluş açısından fazla bir yıl farkı olmasa da 102 senelik bir denizcilik eğitimi verilen bu okulda hala bir güverte bölümünün açılmamış olmasını hayretle karşılıyorum. Çünkü bu ülkenin hem gemi mühendislerine hem gemi inşa mühendislerine hem de kaptanlara ihtiyacı var diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra Ahmet Ali Ağaoğlu’na plaket verildi.Plaket GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın tarafından verildikten sonra sorular için Ağaoğlu tekrar kürsüdeydi. Armatörlük, spor yöneticiliği, radyoda program, golf gibi farklı alanlarda yoğun tempoyu nasıl başarıyor sunuz ? Bu her insanın yapabileceği bir şey değil şeklindeki soruyu cevaplayan Ağaoğlu” Aslında her insanın yapabileceği bir şey, şimdi ihtiyaç duyduğunuz her şey bilgisayarda parmağınızın altında. Denizcilik bize çok şey kazandırdı. Biz 70 lerin ve 80 lerin ilk yıllarının denizcisiyiz. O yıllarda insanlar yurtdışına iki senede bir ancak çıkabildiği bir zamanda biz denizciydik. İnşaat fakültesindeki bir öğrenci örneğin Amerika’yı ancak duyabiliyordu ama biz oraya gidebiliyorduk. Gidiyorduk. Bütün Dünya’yı gördük. O bizi hep kendi jenerasyonumuzdan bir adım öne taşıdı .Onun için bizim dönemimizde mezun olanlardan iş hayatında başarılı pek çok insan görürsünüz. Ben insanın kullanabileceği zamanı pek çoğumuzun yarısına yakınının kullanamadığını düşünüyorum. Bunun içinde ben de varım’ dedi.

Gemi makine mühendisi Hakkı Toros Denizhaber’de bir haberinizi okudum ‘ben hep kızımı okuyorum demişsiniz. Bunu ve bir de hep mavi denizler dediniz şimdi de yeşil golf sahalarındasınız. Bu mavi ve yeşil sevgisi nereden geliyor diye bir soru yöneltti.

Ahmet Ağaoğlu kızının iyi bir üniversitede akademisyen olduğunu ve çok güzel yazılar yazdığı için onu okumaktan hoşlandığını, Akademisyenlere çok saygısı olduğunu söyledi. Tanrı parayı istediğine verir. İstediği zaman ise geri alır. Ama ilmi sadece isteyene verir. ilelebet de onda kalır. Ben hep şunu söylüyorum Armatör olabilirim. Ancak uzakyol gemi kaptanıyım. Bu bilgiyi benden kimsenin alma şansı yok çünkü o benim eğitimim dedi. Yine mesleğe başladığı ilk yıllarda armatör olmayı düşünüp düşünmediği şeklindeki soruya cevaben evet vardı dedi ve öğrencilere ne olursanız olun işinizde en büyük olmayı hedefleyin. Ama mutlaka profesyonel olarak çalışmadan önce mutlaka o işte çalışan olun diyerek denizde çalışan her türlü takdiri hakediyor şeklinde öğütledi.

Daha sonra Ahmet Ağaoğlu'nun, armatörlük, gemi inşa ve meslekle ilgili yaşam tecrübelerini öğrencilerle paylaşarak konuşmasını bitirmesi ile etkinliğin açılış bölümü tammalanmış oldu

Editör: TE Bilişim