7 bin euro’ya ölüm yolculuğu!

 İstanbul İstanbul Boğazı’nın kuzey girişi dün bir drama sahne oldu. Afganistan uyruklu Kaçak göçmenleri Romanya’ya götüren ‘Torun’ adlı 12 metrelik gezi teknesi, gece saatlerinde bilinmeyen bir sebepten dolayı Rumeli Feneri’nin yaklaşık 4 kilometre açığında battı. İçinde 43 kişinin bulunduğu tahmin edilen tekneyle birlikte batan ve hayatını kaybeden göçmenleri Sabah ava çıkan balıkçılar fark etti. Deniz üzerinde çok sayıda ceset gören balıkçılar, durumu Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirdi. Donmak üzere olan 6 göçmen, balıkçılar ve olay yerine sevk edilen arama kurtarma ekiplerince denizden alınırken, TCSG-Güven gemisi, 8 Sahil Güvenlik botu, 1 Sahil Güvenlik helikopteri ve 1 Sahil Güvenlik uçağı denizde arama çalışması başlattı.

Çocuklar da vardı

Kıyıya çıkarılan cesetlerin Afganistan uyruklu göçmenlere ait olduğu tespit edildi. Cesetleri çıkarılan kişilerden 10’unun erkek, 5’inin kadın, 9’unun çocuk olduğu öğrenildi. Yaralı kurtulanlar ise çeşitli hastanelere sevk edildi. Okmeydanı eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan bir yaralının durumunun ağır olduğu belirtildi. Arama-kurtarma faaliyetlerine katılan balıkçılar ise, kaçakları taşıyan teknede geniş yarıklar oluştuğunu söyledi. Alabora olan teknede oluşan yarıklar, bir deniz aracının tekneye çarpması ihtimalini gündeme getirdi.

Balıkçılar, gece yarısı ışıklarını kapatarak ilerleyen teknenin denizde fark edilemeyeceğini belirterek bölgede gemi trafiğinin fazla olması nedeniyle çarpışma ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi. İnternetten satılmış Olayla ilgili başlatılan soruşturma sonucunda üzerinde ‘Torun’ yazan teknenin yaklaşık 10 gün ‘sahibinden.com’ adlı internet sitesi üzerinden satıldığı tespit edildi. Bunun üzerine teknenin eski sahibi ifadeye çağırıldı. Savcıya ifade veren bu kişi, tekneyi satın alanın kendisine internet üzerinden ulaştığını, daha önceden bu kişiyi tanımadığını söyledi.

Afganistan, İran Van ve İstanbul

Yapılan ilk incelemede Afganistan’dan Romanya’ya gitme hayali kuran göçmenlerin ilk olarak İran’a geçtikleri tespit edildi.

Ölenlerin üzerinden çıkan İran parası nedeniyle göçmenlerin uzun bir süre İran’da kalmış olabileceği üzerinde duran yetkililer, bu kişilerin daha sonra Türkiye’ye geçerek Van’a geldikleri, Van’dan da beklemeden otobüsle İstanbul’a geldiklerini belirledi. İstanbul’a en fazla 2 gün önce geldiği tahmin edilen kaçakların Bakırköy’den normalde 8-10 kişiyi alabilecek ‘Torun’ adlı tekneye bindirildikleri, teknenin buradan Karadeniz’e açıldığı tespit edildi. Umuda yolculuk için kişi başı 7 bin Euro veren kaçakların içinde bulunduğu tekne, Sahil Güvenlik’in ilk yaptığı tespite göre, Rumeli Feneri’nin yaklaşık 4 kilometre açığına geldiğinde 3 metreyi bulan dalgalara daha fazla dayanamadı.

İşte o tekne...

 

Editör: TE Bilişim