İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İSPARK AŞ’nin yaptığı İstinye ve Trabya Tekneparkları, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu’nun da katıldığı törenle hizmete açıldı.

Topbaş, İspark’lardan sonra denizde de “değnekçilik” dönemini sona erdirdiklerini belirtti. Modern tekneparklar sayesinde sahillerdeki kayıt dışı parayı da ekonomiye kazandıracaklarını savunan Topbaş, “Denizde de değnekçilik bitti. Artık, gece denize atılan halatlar olmayacak. Kayıt dışı para kayıt altına alınıp, bu para devletin kasasına girerek, hizmete dönüşmüş oluyor. Buradaki teknelerin çoğu daha önce Ege ve Akdeniz’deydi. Çünkü, bağlayacak yerleri yoktu. Bu teknelerin tekrar İstanbul’a gelmesi, iş adamlarımızın, misafirlerini tekneyle dolaştırması önemli” dedi.

İstanbulkart’la ödeme

Topbaş, kendi adının yazılı olduğu İstanbulkart ile teknepark’a özel turnukeden geçiş yapıp, İstanbulluların kullandığı İstanbulkart’ın, teknepark hizmet dahil her türlü hizmete uygun hale getirileceğini söyledi. Topbaş, Ödemelerin karta yüklenerek yapıldığını, mağdurlar oluşmaması açısından banka kredi kartı düşünmediklerini belirterek, “Bu kartı ulaşım başta olmak üzere belediye hizmetlerinin tamamına yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Boğaz’daki teknelerin İstanbul kıyılarındaki düzensiz parklanmasına modern, çevreci ve estetik bir çözüm üretmek amacıyla tamamlanan 388 tekne ve yat kapasiteli, ilk iki Teknepark projesi kapsamında, kıyıda daha önce var olan beton kütlenin kaldırılarak yerine çevre dostu, portatif, istenildiğinde taşınabilen ve kıyıdan uzak, yüzer iskeleler kuruldu.

Babalara gelişi güzel park


5 milyon liraya mal olan tekne parkların kurumundan önce bağlama halatları sahildeki babalara gelişigüzel bağlanarak vatandaşın geçişi ve bu yaya yolunu kullanması engellendiğini belirten Kadir Topbaş, yeni uygulama ile bu görüntü kirliliği ortadan kaldırılıp, sahil yolunun vatandaşın kullanımına açıldığını söyledi.İstinye ve Tarabya koylarında balıkçılar için yüzde 10 ücretsiz alan ayrıldığını ifade eden Topbaş, 180 tekne kapasiteli İstinye Tekneparkı’nda, 30 metreye kadar teknelerin parklanabileceğini kaydetti.

Ataköy’den pahalı

TEKNEPARK Bağlama Fiyat Tarifesi’nin Ataköy Marina’dan yüzde 20 daha pahalı olduğunu açıklayan Topbaş, Teknepark fiyatlarının, Tarifeler Komisyonunda, oybirliği ile kabul edilmiş ve İBB Meclis Kararı’yla onaylandığını vurguladı. Teknelerin fiyatlandırılmasında tekne boyutları ve kalacakları süre baz alınıyor. Buna göre saatlik, günlük, aylık ve yıllık ücretleri ile ilgili metrekare birim fiyatları belirlendi. 48 metrekareye kadar olan parklanmanın 1 günlük fiyatı 240 lira, 6 aylık fiyatı 12 bin 614 lira, 1 yıllık fiyatı ise 16 bin 644 lira olacak. 55 metrekarelik teknenin 1 günlük fiyatı 385 lira, 6 aylık fiyatı 18 bin 810 lira, yıllık fiyatı ise 24 bin 893 lira. 70 metrekarelik tekneparkın 1 günlük fiyatı ise 630 lira, 6 aylık fiyatı 31 bin 122 lira, bir yıllık fiyatı 41 bin 136 TL.
Editör: TE Bilişim