"Teknelerin yüzde 95'i denizlerde teminatsız dolaşıyor"

Su araçlarının gövde ve sorumluluk sigortalarını tek bir çatıda toplayan Türk P&I öncülüğünde düzenlenen “Türk Denizciliğine Bakış" paneli bu yıl Bodrum'da gerçekleşecek.Bodrum'da  14 Mart Perşembe günü  saat 16.00’da gerçekleştirilecek olan canlı yayın programında denizciliğin uzman isimleri bir araya gelecek. Denizciliğin  sorumluluk sigortalarının denizlerde güvenliklerin masaya yatırıldığı paneller önceki yıllarda Antalya, Fethiye ve Marmaris gibi deniz turizminin önemli duraklarında denizcilerle buluşmuştu.

Program öncesi Bodrum Marina Vista otelde basın mensupları ile bir araya gelen Türk P&I Genel Müdürü Kapt. Ufuk Teker açıklamalarda bulundu. Ufuk Teker dünyada bugün gelinen noktada endexin 600 dolar seviyelerinde olmasının yaşanan arz fazlasından kaynaklandığını ancak yerelde, ülkemizde değişik dinamikler nedeniyle özellikle kabotaj hattında dengeli bir durumun devam ettiğini belirtti.Türk P&I'ın Türk Bayraklı gemiler arasındaki pazarda yüzde 90 paya sahip olduğunu ve son 3 yılı karlılıkla kapattığını sözlerine ekleyen Ufuk Teker 5 yılda iç pazarda önemli bir paya sahip olduklarnnı ve yurtdışına açılma zamanlarının geldiğini anlattı.

Türkiye'nin turizm başkantleri sayılan Antalya, Bodrum, Marmaris gibi önemli merkezlerde 2 binin üzerinde gezi teknesi ve guletin yüzde 95'inin teminatsız dolaştığını ancak Yunanistan'a sefer yapan yüzde 5 lik kısmın zorunluluktan sigorta yaptırdığını belirten Ufuk Teker bir denizci ve uzakyol kaptanı olarak bu durumun kendisini rahatsız ettiğini belirtti.

Ufuk Teker şöyle devam etti:" Özellikle Bodrum gibi dünya turizminin ilgisini çeken lokasyonlarda gerek risklerin ortadan kaldırılması gerekse güvenli denizcilik ve yolcu güvenliği uluslararası platformlarda ciddi bir öneme sahip. Özellikle bu yıl turizmin pik yapması bekleniyor.  Antalya bölgesinde peşpeşe fırtınalar yaşandı. Bodrum'da geçtiğimiz aylarda şiddetli yağış ve lodos nedeniyle alabora olan yatlar tekneler oldu. Sigorta teminatı amatör denizciler için de önemli. Denize yatırım yapmak özel amaçlı ve ticari amaçlı tekne almak isteyenler doğal afetlere karşı da sigorta teminatı altında korkmadan yatırım yapabilir"

Editör: TE Bilişim