Çin ve Japon hücumbotlarının ardından şimdi de Tayvanlı balıkçı tekneleri adaların bulunduğu bölgeye gidince ortaya "su" savaşı çıktı. Japon sahil güvenlik gemileri balıkçı teknelerini basınçlı su ile bölgeden uzaklaştırdı. Tayvan'a ait 50 balıkçı teknesi, adalara yaklaşık 20 kilometre kadar yaklaşınca bölgede bulunan Japon sahil güvenlik gemileri harekete geçti. Japon gemiler, Tayvan balıkçı teknelerinden bölgeyi terketmelerini istedi. Bu taleplerine karşılık alamayınca da basınçlı suyla tekneleri bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı.
 
Tayvan balıkçı tekneleri de Japon sahil güvenlik gemilerine aynı şekilde karşılık verince ortaya su savaşı çıktı. Basınçlı su mücadelesini Japon tarafı kazandı. Tayvan balıkçı tekneleri bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

TOKYO'YA NOTA
 
Olayın ardından Tayvan, Tokyo'ya protesto notası verdi. Bölgedeki gerilim Japonya'nın söz konusu adaları özel sahiplerinden satın alacağını açıklamasıyla patlak verdi. Çin de hak iddia ettiği adalara keşif gemileri göndermişti. Çin'in birçok kentinde Japonya'yı portesto gösterileri düzenlenmiş, Japon şirketlerine saldırılar yapılmıştı. Üç ülke arasında krize neden olan ve yerleşimin olmadığı adaların çevresi balıkçılık ve doğalgaz rezervleri açısından zengin olduğu belirtiliyor.
Editör: TE Bilişim