Teknecilerin isyanı sürüyor

Muğla İl Genel Meclisi, Eylül ayı ilk toplantısında Türkiye’de büyük tartışmalara neden olan Göcek ve Dalaman’daki bazı koyların teknecilere kapatılmasını ele aldı. 
 

Toplantının açış konuşmasını yapan İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, Göcek Koyları ile ilgili alınan kararların, Muğla için her bakımdan önemli olduğunu ve o nedenle İl Genel Meclisi’nde ele alınması gerektiğini düşünerek, tarafları meclise bilgi vermeye çağırdıklarını belirterek şunları söyledi: “Göcek Koyları ile ilgili alınan kararlar halen gündemde ve tartışılıyor.

İl Genel Meclisi olarak konu bizi de ilgilendiriyor. O nedenle Fethiye Deniz Ticaret Odası ve Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) başta tüm tarafları bilgi vermek için davet ettik. Meclisimizde uzlaşma sağlanabilir, ortak yol bulunabilir diye düşündük. Ancak ÖÇKK temsilcileri ve Liman Başkanları gelmedi. Kendilerine meclisimize gösterdikleri saygı için teşekkür ediyorum”

BİN 500 AİLE GEÇİNİYOR

Fethiye Deniz Ticaret Odası Şube Başkanı Şaban Arıkan, Fethiye 12 Adalar Deniz Taşıyıcılar Birliği Başkanı Ergun Esringü ve merkezi Marmaris’te Deniz Taşıyıcıları Kooperatifler Birliği Başkanı Yüksel Yılmaz yaşadıkları sıkıntıları dile getirmek için kürsüye geldi. Birlik Başkanı Yılmaz, Dünya deniz turizmi ile yarışan bir sektör olduklarını, buna karşılık kendilerine destek değil, devamlı köstek çıkarıldığını belirtirken, Fethiye 12 Adalar Deniz Taşıyıcılar Birliği Başkanı Esringü, pek çok bakımdan önemli işlevleri olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Fethiye’nin tur tekneleri günde 2-3 bin kişiyi denizde dolaştırıyor.

Kişi başına 20 lira alıyoruz. Kişi başına 20 liraya hangi tesis karnınızı doyurur. Biz halkı gezdiriyoruz. Yetkililer ‘hayır gezdirme’ diyorlar. Hadi bizim geçim kaynağımız bir yana, bu insanlar nereye gidecekler? Bunlar dar gelirli insanlar. Tur teknelerinden bin 500 aile geçiniyor. Biz gençleri sokaktan alıp iş sahibi yapıyoruz. Bu çocuklar işsiz kalırsa, tehlikeli olur. Onları tutabilme şansımız yok”

Fethiye, Göcek, Dalaman koylarının çok önemli olduğunu, koyların kirlenmesi konusunda kendilerinin de hassas olduklarını belirten Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, “Ancak gelecek kuşaklara aktarmamız ve koruma kullanma dengesi içinde yararlanmamız gerektiğine inandığımız koyları yasaklarla koruyamazsınız. Biz ekmek yediğimiz kıyılarımızın korunmasını istiyoruz. Kararı alanlar da aynı niyette iseler, aldıkları kararı uygulamaktan vazgeçip, sektörle işbirliği yaparak yeni kararlar üretirler. Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından alınan ve uygulama görevi Muğla Valiliği’ne verilen kararlar alınırken, alt yapı önlemleri alınmamış. Teknelere çipli kart uygulaması getirdiler. Göcek’te 30 katı atık alım noktası ve 75 katı alım sistemi var görülüyor. Bunlar kağıt üzerinde. Gerçekte 2 atık alım noktası bulunmakta. 2 alım noktasında günde ancak 20 teknenin atıkları alınabiliyor. Gerisi ne olacak? Gerisi ceza yiyecek. Böyle koruma mı olur” dedi.

ÖÇKK tarafından alınan kararların gözden geçirilmeden uygulanması halinde, ileride bu yasakların tüm Muğla kıyılarında ve hatta Antalya’dan Foça’ya kadar Özel Çevre Koruma Bölgelerinin ve Arkeolojik SİT alanlarının bulunduğu her yere uygulanabileceğine dikkati çeken Arıkan, “Yassıca Adası’na tepkiler karşısında yatlara serbest bıraktılar. Yatlar buralarda geceleri demirleme yapabiliyorlar. Tur teknelerine ise gece gündüz yasak. Hamamkoyu’nu 2. derece de SİT diye tekne trafiğine kapattılar. Teknelere deniz dibinde deniz çayırları tahrip oluyor diye demir atma yasağı getirdiler. Ancak teknelerin bağlanabilmesi için şamandıralama yapmadılar. Burada önemli olan şu Göcek Koyları’ndaki deniz çayırları tüm Fethiye kıyıları ve koylarında var. Gerçekten deniz çayırlarını korumak istiyorlarsa, Fethiye’yi tekne trafiğine kapatmaları gerekir. Asıl önemli olan ise Hamamkoyu ile ilgili alınan karar. Burada 2. derecede SİT var. Gerekçe bu Tekneler bu gerekçe ile bu koya giremiyorlar. Oysa Kekova bölgesi başta, Şövalye Adası’nda, Domuz Adası’nda, Tersane Adası’nda, Bedri Rahmi Koyu’nda Antalya’dan Foça’ya kadar her yerde, SİT kararları var. Eğer bu gün bu yasaklar kaldırılmaz, yerine uygun önlemler getirilmezse, ileride kararların tüm kıyılarımızda uygulandığını görürüz” diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim