TCSG Güven Gemisi Ege'de 100 sığınmacıyı kurtardı

Hava şartlarına rağmen umut yolculuğuna çıkan Afgan sığınmacılar TCSG Güven Gemisi personeli tarafından kurtarıldı.

Sığınmacıların arasında 41 kişi arasındaki 8,5 aylık hamile Afgan uyruklu Husina Derhude de bulunuyordu. Hava şartlarının olumsuzluğuna rağmen Avrupa'ya ulaşma hayaliyle yasa dışı geçiş girişiminden vazgeçmeyen sığınmacılar, denizde zor anlar yaşıyor.

Çeşme'den lastik botla denize açılan 41 kişi arasındaki 8,5 aylık hamile Afgan uyruklu Husina Derhude, soğuk ve rüzgar nedeniyle denizde zor anlar yaşadığı, sancılarının yoğunlaştığı sırada botu fark eden Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı TCSG Güven Gemisi personeli tarafından fark edilerek kurtarıldı. Termal kameralar fark etti Yasa dışı geçişlere yönelik önleyici faaliyetler kapsamında Ege Denizi'nde devriye görevini sürdüren Sahil Güvenlik Komutanlığının TCSG Güven Gemisi, küçük araçlar için denizdeki risk faktörlerinin etkin olduğu şartlara rağmen Çeşme açıklarında bir lastik botu termal kameralar aracılığıyla fark etti.

Bölgeye manevra yapan gemi, denize indirilen bottaki kontrol timi aracılığıyla sığınmacılarla diyalog kurarak, gemiye yanaşmalarını sağladı.

 8,5 aylık hamile haliyle yola çıktı Çeşme'den gece yarısı denize açılan Afgan sığınmacı grupta, eşi ve bir yaşındaki çocuğunun da aralarında bulunduğu 40 kişiyle yola çıkan 23 yaşındaki 8,5 aylık hamile Afgan uyruklu Husina Derhude de bulunuyordu. Sancıları tuttu Düşük hava sıcaklığı, şiddetli rüzgar ve denizdeki dalgaların oluşturduğu olumsuzluğa ve bölgede yoğun ticari gemi seferlerine rağmen lastik bota binerek denize açılan kadının, botta sancı yaşadığı, giysilerinin ıslanması ve soğuğun etkisiyle kendine gelmekte güçlük çektiği, zor anlar yaşadığı belirlendi.

Güçlükle gemiye alınan kadın battaniye ile sarılıp elektrikli soba karşısına oturtularak, hipotermiye girmemesi için müdahalede bulunuldu. Sığınmacıların alınmasının ardından gemi hızlı şekilde Çeşme Limanı'na ulaşırken, burada bekletilen ambulansa konularak hastaneye nakledildi. Kurtarılan diğer 40 sığınmacı da limanda emniyet yetkililerine teslim edildi.

Giysileri ıslanmış halde bottan alındılar

TCSG Güven Gemisi, olumsuz hava şartlarında sürdürdüğü önleyici devriye görevi sırasında 10 metrelik lastik bottaki, yönlerini kaybetmiş halde ilerleyen başka bir sığınmacı grubunu fark ederek müdahalede bulundu.

59 sığınmacı daha kurtuldu

Hava sıcaklığının sıfır derece civarında olduğu, rüzgarın saatte yaklaşık 60 kilometre hızla estiği, sulu kar yağışında yasa dışı geçiş yapmak için denize açılan, dalgalar nedeniyle tüm giysileri ıslanan Afgan uyruklu 25'i çocuk, 13'ü kadın 59 sığınmacı, Sahil Güvenlik unsurlarınca kurtarılarak gemiye alındı. Islanan giysileri ve soğuk havanın etkisiyle titredikleri gözlenen sığınmacılar, kendilerine verilen giysileri giyip elektrikli soba karşısında ısınmaya çalıştı.

Editör: TE Bilişim