TCG Büyükada, Yurda Döndü

 Gölcük'ten 18 Ocak'ta hareket ederek 3 aylık Körfez ülkeleri seyrini tamamlayan Türk korveti TCG Büyükada, yurda döndü.

Körfez ülkelerindeki 3 aylık seyrini tamamlayan Türk korveti TCG Büyükada, Kocaeli'ndeki Gölcük Donanma Komutanlığı'nda törenle karşılandı.Yemen'deki iç karışıklıklar ve Suudi Arabistan tarafından başlatılan askeri harekat nedeniyle can güvenliği bulunmayan 55 Türk vatandaşının Aden Limanı'ndan emniyetle tahliyesini gerçekleştiren TCG Büyükada, alkışlar eşliğinde Poyraz Rıhtımı'na yanaştı.

-Gemi personelinin eşleri ve çocuklarıyla buluşmasında duygusal anlar yaşandı

Gölcük ilçesinden 18 Ocak'ta hareket ederek 3 aylık Körfez ülkeleri seyrini tamamlayan Türk korveti TCG Büyükada, yurda döndü.Körfez ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla 3 ay süresinde Akdeniz, Kızıldeniz, Aden Körfezi, Arap Denizi ve Basra Körfezi'ni ziyaret eden ve çeşitli tatbikatlara katılan TCG Büyükada için Gölcük Donanma Komutanlığı'nda karşılama töreni düzenlendi.

Yemen'deki iç karışıklıklar ve Suudi Arabistan tarafından başlatılan askeri harekat nedeniyle can güvenliği bulunmayan 55 Türk vatandaşını Aden Limanı'ndan emniyetle tahliyesini gerçekleştiren TCG Büyükada, alkışlar eşliğinde Poyraz Rıhtımı'na yanaştı. Gölcük Ana Üst Komutanlığı tören mangasının tüfekli gösterisi büyük ilgi gördü.TCG Büyükada Gemi Komutanı Binbaşı Ali Tuna Baysal, görev sonu raporunu Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'ye sundu.

- NATO'dan takdir

Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, törende yaptığı konuşmada, TCG Büyükada'nın 3 ay süresince Akdeniz, Kızıldeniz, Aden Körfezi, Arap Denizi ve Basra Körfezin'de görev yaptığını söyledi.TCG Büyükada'nın, Aden Körfezi'nde NATO Okyanus Kalkanı Harekatına sağladığı destek nedeniyle NATO makamları tarafından takdirle karşılandığını belirten Dede, şöyle devam etti:

"TCG Büyükada, seyir icra ettiği bölgelerde harekat icra eden görev grupları, müstakil gemiler ve yerel makamlar ile müşterek faaliyetler icra etmiş, 8 ülkenin deniz kuvvetleri unsurları ile yapılan geçiş eğitimlerine katılmıştır. Cibuti, Karaçi ve Port Sudan'da eğitim yardım malzemesi dağıtım faaliyetlerinde bulunulmuştur. Pakistan Deniz Kuvvetleri unsurları ile icra ettiği hava savunma ve su üstü atışlarını başarıyla tamamlamıştır."

- 55 Türk vatandaşı kurtarıldı

TCG Büyükada'nın, 17-26 Mart tarihinde Kuveyt ev sahipliğinde icra edilen Kartallar-2015 tatbikatına iştirak ettiğini, Suudi Arabistan limanı Jubail'e ve Kuveyt Muhammet Al Ahmed Deniz Üssü'nü ziyaret eden ilk Türk savaş gemisi olduğunu ifade eden Dede, 3 Nisan'da Yemen'deki iç karışıklıklar ve Suudi Arabistan tarafından başlatılan askeri harekat nedeniyle can güvenliği bulunmayan 55 Türk vatandaşının Aden limanından emniyetle tahliyesi sağladığını kaydetti.TCG Büyükada'nın, Suudi Arabistan, Cibuti, Umman, Pakistan, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Sudan, Ürdün olmak üzere, toplam 13 liman ziyaret ettiğini dile getiren Dede, şunları kaydetti:

"TCG Büyükada, bir adet S70 Sea Hawk helikopter, bir sualtı görev timi ve 1 amfibi harekat timi personeli ile birlikte, yaklaşık 3 ay süresince bin 72 saat seyir icra ederek, 10 bin 552 deniz mili (yaklaşık 19 bin 500 km) mesafe katetmiştir. TCG Büyükada'nın icra edilen görev kapsamında her limanda lojistik açıdan başarı ile desteklenmesi deniz kuvvetleri lojistik sisteminin takdire değer başarısı olarak görülmektedir. Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki deniz haydutluğu faaliyetleri ile denizde durumsal farkındalık ve deniz güvenliği harekatının önemi dünya denizlerinde faaliyet gösteren ticaret filosuna sahip türkiye açısından artmıştır. Denizlerin hak ve menfaatlerimiz açısından önemi, küresel güvenlik ortamında meydana gelen gelişmelere bağlı olarak güvenlik, istikrar, ekonomi ve uluslararası hukuk açısından daha da artmış, deniz yetki ve ilgi alanları Türkiye için hayati önem kazanmıştır."

Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, 3 aylık Körfez ülkeleri seyrini başarıyla tamamlayan TCG Büyükada Komutanı'na ve personeline teşekkür etti.

- TCG Büyükada personeli aileleriyle buluştu

TCG Büyükada'da görevli askerlerin, yakınlarıyla buluşması sırasında duygusal anlar yaşandı. Çocuklarına ve eşlerine sarılan bazı askerler gözyaşlarına hakim olamadı. Askerlerin yakınları törenin ardından gemileri gezdi.Duygularını paylaşan gemi personeli Kıdemli Astsubay Özcan Kara, verilen görevi kazasız belasız tamamladıkları için çok mutlu olduğunu vurgulayarak, "Görevi tamamlamanın huzuru, bir baba, bir eş olarak sevdiklerime, aile kavuşmanın mutluluğu var" dedi.Eşi Merve Kara da "Çok mutluyuz. Bu anı bekliyoruz. 3 ay geçti, özledik. Çok şükür döndü" ifadesini kullandı.

TCG Büyükada İkinci Komutanı Deniz Binbaşı Hamdi Toker de görevi başarıyla tamamladıklarını kaydederek, "Şimdi ailelerimize kavuştuk. Çok mutluyuz. Emre ve Selin isimli çocuklarım var. İlk uzun süreli ayrılığımızdı. Şimdi bir aradayız mutluyuz" şeklinde konuştu.

Eşi Şennur Tokeri ise bütün personelin sağ salim döndüğü için mutlu olduğunu kaydetti.Uzman Çavuş Kadir Özbey ise, kendisini karşılamaya annesi, babası, eşi ve 10 aylık bebeğinin geldiğini söyleyerek, duygularını şöyle ifade etti: "Uzun bir görevden geldik. Uzun bir seyirdi. Ülkemize çok güzel hizmetler ettik bu bölgelerde. Daha önce gidilmemiş olan Arap Yarımadası'na gittik. 55 Türk vatandaşımızı gurur verici bir şekilde kurtardık. Çok mutluyum. Huzurluyum. Kızım bıraktığımda 7 aylıktı. Şimdi emekliyor."

Editör: TE Bilişim