TBMM'nin 26. Başkanı İsmet Yılmaz

 TBMM'nin yeni Başkanı, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz oldu. Sivas Gürün ilçesinde 10 Aralık 1961 yılında doğan Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Yılmaz, yüksek lisanslarını İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim Dalı'nda yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Deniz Hukuku alanında tamamlayan Yılmaz, kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı.

Yılmaz, 2002 yılında Denizcilik Müsteşarı olarak atandı, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. Yılmaz, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Anayasa uyarınca 1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığı görevine atandı. 24. Dönem'de Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye giren Yılmaz, 61. Hükümet'te Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 3 çocuk babası.

Geçici Başkan olarak birleşimi yöneten CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç milletvekillerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın ile HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan eşlik etti. CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, ceketinin içine üzerinde "unutmadımaklımda" yazılı tişört, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ise "Unutmadık Sivas 93 unutmayacağız" yazılı ve madımakta ölenlerin resimlerinin yer aldığı tişört giydi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Kurul'daki oylamalara katılarak oy kullandı.

Genel Kurul yarın toplanmayacak

Yılmaz'ın TBMM Başkanı seçilmesi ve kısa konuşmasının ardından TBMM Danışma Kurulu'nun, "Genel Kurul'un yarın toplanmamasını" içeren önerisi kabul edildi. AK Partili Boynukalın'ın Danışma Kurulu önerisinde Geçici Başkan Baykal'ın adını okurken "TBMM Geçici Başkanı idi" demesi, Genel Kurul'da gülüşmelere yol açtı. Baykal, birleşimi 7 Temmuz Salı günü toplanmak üzere kapattı.

TBMM Geçici Başkanı Baykal, görevi İsmet Yılmaz'a devretti

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, görevi, TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'a devretti. TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamanın ardından, TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile makamına gitti. Burada yaklaşık 10 dakika süren görüşmenin ardından Deniz Baykal da makama geldi.

Kısa süre sonra Başbakan Davutoğlu makamdan ayrıldı ve ardından devir teslim töreni yapıldı. Baykal, törende, yeni görevinin ve sorumluluğunun hayırlı olmasını dileyerek, TBMM Mührünü Yılmaz'a verdi.

Yılmaz da Baykal'a teşekkür ederek, Türkiye demokrasi tarihinin önemli döneminde Baykal'ın izi ve damgası olduğunu söyledi. Her aşamada, bugüne kadar gelen bir tecrübe birikiminin şimdi de örneklerini gördüklerini ifade eden Yılmaz, "Bu ana kadar, geçici başkan olarak da bu demokrasi treni rayını hiçbir tartışmaya yol açmadan bu noktaya getirmiş olmasından dolayı sonsuz teşekkür ediyorum" dedi.

Yılmaz, şunları kaydetti: "Türk milleti demokrasiden umudunu kesmemiştir. Bunu seçime katılma oranıyla gösterdi. Türk milleti sorunlarının çözüm yerinin TBMM olduğunu da yine bu seçime katılma oranıyla gösterdi. 'Varsa problem bunu çözecek yer Meclis'tir' dedi. Yeni Meclis'in bu çok parçalı yapısını uzlaşma için bir fırsat olarak görmek lazım. Çünkü millet bize bu mesajı verdi. İnşallah önümüzdeki dönemde daha demokratik, daha refah, daha müreffeh ve çoğulculuğu tehdit olarak değil zenginlik olarak gören bir anlayış içinde 21. yüzyılda yeni ve güçlü devam ederiz." Baykal ve Yılmaz birbirine çiçek verdi. Yılmaz, Baykal'ı arabaya kadar uğurladı.

TBMM Başkanı Yılmaz'ın baba ocağında büyük sevinç

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 26'ncı Başkanı seçilen Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz'ın, Sivas'ın Gürün ilçesine bağlı Güneş köyünde yaşayan akrabaları büyük sevinç yaşadı. Seçimi İsmet Yılmaz'ın doğduğu evde televizyondan takip eden yakınları, 4. tur oy sayım işlemi sırasında dua ederek destek oldu.

Gururluyuz, mutluyuz.

Sonuçların açıklanmasının ardından Meclis Başkanı seçilen Yılmaz'ın akrabaları, uzun süre sonucu alkışladı ve birbirlerine sarılarak sevinçlerini paylaştı. Amcasının oğlu Nusret Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonuçların umdukları gibi sonuçlandığını belirterek, "Umutluyduk, zaten seçileceğini biliyorduk. Gururluyuz, mutluyuz. Vatana ve millete hayırlı olmasını diliyoruz. Daha nice güzel görevler görmesini diliyoruz" dedi.

Dayısının oğlu Çetin Yılmaz ise İsmet Yılmaz ile onur duyduklarını dile getirerek, bu sonucu beklediklerini söyledi. Yılmaz ile her zaman iftihar ettiklerini ifade eden Çetin Yılmaz, "Milli Savunma Bakanlığı ve müsteşarlık görevlerinde de çok güzel başarılara imza attı. Daha güzel başarılara tekrar imza atmasını diliyorum. Allah yar ve yardımcısı olsun" diye konuştu.

''Amcamın oğlu seçilsin diye dua ettim''

Amcasının kızı Yeter Yılmaz da "Amcamın oğlu seçilsin diye dua ettim. Çok mutluyuz, her zaman onun arkasındayız. Allah uzun ömürler versin. Daha iyi başarılar ve nice güzel günler diliyorum" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ın ilkokul öğretmeni Necati Tuncay

TBMM Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ın Sivas'ın Gürün ilçesinde yaşayan ilkokul öğretmeni Necati Tuncay, Yılmaz'ın öğrencilik yıllarında çok çalışkan olduğunu ve her platformda başı çektiğini belirtti. Tuncay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gürün'de 1967-1972 yıllarında Cumhuriyet İlkokulunda İsmet Yılmaz'ın sınıf öğretmenliğini yaptığını söyledi.

Yılmaz'ın öğrencilik yıllarında çok çalışkan olduğunu vurgulayan Tuncay, şunları kaydetti: "Ağır, oturaklı, söylenenleri can kulağıyla dinleyen değerli bir vasfı vardı. Çok okurdu, kütüphaneden hiç çıkmazdı. Mükemmel birisiydi. Dersin yarısını İsmet Yılmaz'ın sorularını cevaplamakla geçirirdim. Teneffüs aralarında aktifti. Oyunlarda baş olmak isteyen biriydi. Şimdi Meclis başı olduğu gibi o zaman da sınıfın, okulun başıydı. Öğrencilerle gruplar oluşturur onların başında başkanlık etmeye çalışırdı. Ufku çok yüksekti. O da başarısını bu noktaya getirdi. Onu özellikle kutluyorum. Onun dürüstlüğü ön plandadır, mükemmel bir yapıcılığı ve dürüstlüğü vardır."

Yılmaz'ın parlak bir öğrencilik dönemi geçirdiğini dile getiren Tuncay, "Onun gözlerinden doya doya öpüyorum. O, birleştirici gücüyle Meclis'te parmakla gösterilen bir Meclis Başkanı olacak. Birleştirici bir yapısı var. Allah, onu bu ülkenin başından eksik etmesin. Önünü aydınlık etsin, yolu ak olsun" dedi.

 "Biz ona 'paşam' derdik "

İlkokuldaki sınıf arkadaşlarından Hasan Gölpınar ise İsmet Yılmaz ile birinci sınıftan 5. sınıfa kadar birlikte okuduklarını ve ortaokula da beraber gittiklerini söyledi. Yılmaz'ın o yıllarda da çok atik olduğunu anlatan Gölpınar, "Her şeyi 10'da 10 bilen bir arkadaşımızdı. Hep yıldızlı pekiyi alırdı. Biz İsmet Yılmaz'a 'paşam' derdik, İsmet demezdik. Masalar arasında yarışma yapılırdı, paşamın masası hep birinci olurdu" diye konuştu. Gölpınar, Yılmaz'ın çok zeki olduğunu belirterek, yüksek mevkilere gelmesinde alçak gönüllülüğünün de etkili olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilişim