İsmet Yılmaz, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunu

TBMM  Başkanlığı'na tarihte ilk kez denizci bir aday gösterildi. Halen Milli Savunma Bakanı olan İsmet Yılmaz, İTÜ Denizcilik Fakültesi 1982 mezunlarından. 

İsmet Yılmaz kimdir?

Sivas'ın Gürün ilçesinde 1961 yılında doğdu. Gürün Cumhuriyet İlkokulu ve Gürün Ortaokulunda öğrenim gördükten sonra İstanbul Haydarpaşa Lisesini bitirdi.

İstanbul Yüksek Denizcilik Okulu (İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi) Makine Bölümünden 1982 yılında; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1987 yılında mezun oldu.

İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim Dalında iki ayrı Yüksek Lisans yaptı.

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk alanında doktorasını tamamladı.

Kamuda ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis ve müşavir avukat olarak hizmet verdikten sonra 31 Aralık 2002 tarihinde Denizcilik Müsteşarı olarak atandı.

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 114'üncü maddesi uyarınca bağımsız olarak 08 Mayıs 2007 tarihinde Ulaştırma Bakanı oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine 01 Kasım 2007 tarihinde atandı.

Dr. İsmet Yılmaz, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde Sivas'tan AK Parti Milletvekili olarak seçildi.

61'inci Hükümette Millî Savunma Bakanlığı görevini 07 Temmuz 2011 tarihinde üstlenmiştir.

Evli ve üç çocuk babası olan İsmet Yılmaz, İngilizce bilmektedir.

4 Aday Yarışacak

Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, TBMM Geçici Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, TBMM Başkanı adaylığı için başvurdu.

25. Dönem milletvekillerinin yemin töreninin yapıldığı 23 Haziran Salı günü başlayan TBMM Başkanı adaylığı başvuruları saat 24.00 itibariyle sona erdi.

Parlamentoda temsil edilen 4 siyasi partiden de TBMM Başkanı adaylığı için başvuruda bulunuldu. İlk başvuru, 24 Haziran Çarşamba günü MHP'li İhsanoğlu'ndan geldi.

AK Parti Sivas Milletvekili Yılmaz'ın adaylık başvurusu 26 Haziran Cuma günü; CHP Antalya Milletvekili Baykal'ın adaylık başvurusu 25 Haziran Perşembe günü, HDP Mersin Milletvekili Fırat'ın adaylık başvurusu ise 26 Haziran Cuma günü TBMM Genel Sekreterliğine yapıldı.

TBMM'nin 26. Başkanı'nı seçmek için 30 Haziran Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda oylama yapılacak. İlk iki turda başkan seçilemezse üçüncü ve dördüncü turlar, 1 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek.

TBMM Başkanı'nın seçilmesinin ardından Danışma Kurulunun toplanması ve toplantıda Başkanlık Divanı'nda temsil edilecek TBMM Başkanvekilliği, Katip Üyelik ve İdare Amirliği için dağılım yapılması öngörülüyor.

 

Editör: TE Bilişim