Çin , Rusya ile ortak deniz tatbikatının üçüncü bir tarafı hedef almadığını, tatbikatın günümüzdeki uluslararası ve bölgesel durumla da bağlantılı olmadığını açıkladı.
 
Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında konuşan Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Geng Yansheng, Çin ve Rusya'nın üçüncü bir ülkeyi hedef almayan yeni tip uluslararası ilişkiler ilkesini benimsediğini, müttefik olmayanı düşman görmediklerini ifade etti.
 
Sözcü Geng, dünyadaki birçok ülke arasında düzenlenen ortak askeri tatbikatlar gibi, Çin-Rusya ortak askeri tatbikatının da normal sayılması gerektiğini vurguladı. Geng Yansheng söz konusu tatbikatın, iki ülke arasındaki karşılıklı stratejik güvenin artırılması, ikili stratejik eşgüdüm seviyesinin yükseltilmesi ve bölgedeki barış ve istikrarın korunarak kapasitesinin güçlendirilmesi hedefinde gerçekleştirildiğini ifade etti.
 
Çin ve Rusya, Çin'in kuzeydoğusundaki Qingdao şehri açıklarında Sarı Deniz'de "Denizde işbirliği-2012" askeri deniz tatbikatı düzenliyor. Çin'in kendi ürettiği gemi ve denizaltıları kullandığı ortak tatbikatta, Rusya 7 savaş gemisi ile katılıyor. Çin ordusu tatbikata 16 gemi, 2 deniz altı, 13 uçak, 5 helikopter ve 4 bin kişilik donanma görevlisi ile iştirak ediyor.
 
Çin ve Rusya, 2003 yılından itibaren ikili ve Şanghay İşbirliği Örgütü çerçevesinde toplam 6 ortak askeri tatbikat düzenledi. Bu tatbikat ise iki ülke arasında düzenlenen ilk deniz hareketi olma özelliği taşıyor.

Uzmanlar olayı "ABD'nin Pasifik'teki stratejik etkinliğine yönelik ciddi bir tehdit" olarak yorumlarken, "Tatbikat ın Çin ve Rusya'nın bölgedeki ortak menfaatine olduğunun" altını çiziyor.

Editör: TE Bilişim