Tarihi yarımadaya miting burnu

Başbakan Erdoğan, 23 Mart’ta İstanbul mitingini Yenikapı’da denizin doldurulmasıyla oluşturulan dev miting alanında yapacak. İstanbul’un tarihi yarımadasının haritasını değiştiren alan 1.5 milyon kişiyi taşıyacak.

SEÇİMLERE günler kala siyasi parti liderleri meydan meydan dolaşırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 23 Mart’ta İstanbul’da büyük bir gövde gösterisine hazırlanıyor. Bugüne kadar seçim mitinglerini Zeytinburnu’ndaki Kazlıçeşme Meydanı’nda yapan Erdoğan, 30 Mart öncesi İstanbul mitingini, 23 Mart’ta Yenikapı’da 31 milyon TL yatırımla denizin doldurulmasıyla oluşturulan dev gösteri, festival, konser ve miting alanında yapacak. 1.5 milyon kişinin hedeflendiği mitinge İstanbullular, denizden ve karadan, ayrıcı raylı sistemle, trafik yoğunluğuna neden olmadan alanına kolaylıkla ulaşıp dağılabilecek.

REKORA HAZIRLANIYOR

Şimdilik girişin ve fotoğraf çekiminin yasak olduğu, haftaya hizmete girecek olan 270 bin metrekare büyüklüğündeki miting alanını ilk kez Hürriyet görüntüledi. Beton zeminin devamında bir o kadar da çimlendirilmiş alan bulunuyor. Çimlerden oluşan alanın derinliğiyle birlikte Yenikapı Meydanı’nın dolması halinde İstanbul, bugüne kadar hiç görülmemiş kalabalığa ev sahipliği yapacak. Bu nedenle dev miting alanında şu anda hummalı bir çalışma var. Alanın Yenikapı İDO İskelesi’ne bakan bölümünde Erdoğan’ın konuşma yapacağı dev bir platform kuruluyor.

Proje bittiğinde yaya ulaşımının rahatlıkla sağlanabilmesi için İDO’dan itibaren yaklaşık 180 metrelik yol yer altına alınacak. Şehir parkının altında, 2.5 milyon nüfusun atıksuyunun arıtılacağı ileri biyolojik arıtma tesisi kurulacak.

SAHİLDE KORU OLUŞTURULDU

2 bin 200 araç, 760 da otobüs kapasiteli açık otoparkların yanı sıra  sahne, sağlık, idari ve güvenlik birimleri, kafe, büfe, restoran, sergi alanları, ahşap iskeleler ve engelli locaları da planlandığı meydan çalışmasında sona gelindi. Dolgu işlemi tamamen biten alan İstanbul’un haritasını değiştirdi. Avrasya Tüneli’nin Cankurtaran’daki çıkış noktasına yakınlığı da meydana önem kazandırıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, gösteri, festival, konser ve miting alanları olarak düzenlenen meydan için, Yenikapı İDO İskelesi ve balıkçı barınaklarının bulunduğu yerden, Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önüne kadar olan alanda deniz dolduruldu.  Doldurulan 673 bin metrekarelik alanın 378 bin metrekaresi yeşil alan olacak. Alanın büyük bölümünde ekimi planlanan 5 bin adet boylu ağaçlarla koruluk oluşturuluyor. Kent çayırı olarak düşünülen alanın büyük bölümünün çimlendirme çalışması tamamlanmış durumda.

Tepki çekmişti

NAS-Nuh-Uğraş İnşaat konsorsiyumu’nun 31 milyon lira bedelle kazandığı ihale sonucu yapılan projeye yönelik bir çok tepki gösterilmişti. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Yenikapı’da İstanbul’un tarihini 8 bin yıl öncesine götüren arkeolojik kazıların yapıldığını belirterek, “Bölgeye çekilecek 1 milyon insanın alanlar üzerinde baskı yapacağı aşikâr. Burası otoyol alanı değil, aksine lastik tekerlekli araçları uzaklaştırmamız lazım. Kıyı kanununa göre ancak zorunlu halde dolum yapılabilir, burada hiçbir zorunluluk yok, tamamen keyfi” dedi. Mimarlar Odası ise, “Burada denizin içine doğru süren arkeolojik kültür hazinesi var. UNESCO’nun gözü buranın üzerinde. Tarihi Yarımada’nın kıyılarında böyle proje dünyaya anlatılamaz. Nasıl olsa deniz bedava diye düşünülüyor. Theodosius Surları’nın önünde böyle bir dolgu komik. Yapılırsa burası UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nden çıkar” denildi.

Hızlı toplanıp dağılınacak

İSTANBUL’un merkezine yakın, denizyolu, karayolu, metro, hafif raylı sistemler, havaalanı bağlantısı olan, toplanıp dağılmanın hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceği iddia edilen alanda,  resmi kutlamalar, miting ve gösteriler aynı zaman diliminde yapılabilecek. Engelliler, yaşlılar, kadınlar ve çocukların katılımlarına olanak sağlayan düzenlemeler yapılıp,  temiz ve sağlıklı bir  çevre oluşturulmasına yönelik şehir mobilyaları ve diğer donatıların organize edilecek. Güvenlik koşullarının maksimum düzeyde konforlu bir şekilde oluşturulup, sağlık ve servis hizmetleri tasarlanacak.

Editör: TE Bilişim