TARİHÎ GEMİ “HALAS 71” ÇANAKKALE (KEPEZ) LİMANI’NA GELDİ

Bir zamanlar Şirket-î Hayriye'nin 71 numaralı vapuru olarak Boğaz'da çalışan “Halas” gemisi Çanakkale (Kepez) Limanı’na ziyarette bulundu.

İskoçya'nın Glasgow kentinde 1914 yılında yapılan ve ismi “Reşit Paşa” olan gemi, 1918 yılında yapılan Mondros Mütarekesi’nden sonra Türk sularına girdi. İngiliz sigorta şirketine bağlı olarak 4 yıl hizmet veren gemi, 1923 yılında Şehir hatlarına geçti. Halas adıyla 65 yıl boyunca Boğaz’da yolcu vapuru olarak hizmet veren gemi, 1984 yılında İltur Şirketi tarafından restore edilerek; 15 lüks kabinli modern bir turistik gemi haline getirildi. 2009 yılında Mustafa ve Caroline N. Koç tarafından satın alınan gemi orjinaline sadık kalınarak yenilendi. Tarihi dokuyu konforla birleştiren 52 metre boyundaki “Halas 71”, 120 kişilik yolcu kapasitesiyle yılın 12 ayı boyunca dünya jet sosyetesine ev sahipliği yapıyor.

İngiltere Prensi Charles, Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterand, ABD eski Başkanı Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton gibi pek çok ünlüyü konuk eden “Halas 71”, 25 Haziran 2014 tarihinde Fransız yolcularıyla bu kez Çanakkale (Kepez) Limanı’na uğrak yaptı. Truva’ya düzenlenen turun ardından gemi akşam saatlerinde limandan ayrıldı.

Editör: TE Bilişim