Gemikonağı deniz sahilinde “TID 154 LONDON” ismiyle anılan ve CMC maden şirketine uzun yıllar hizmet veren geminin çürümeye yüz tuttuğu bildirildi.

Atıl vaziyette duran yük römorkörünün yeniden turizme kazandırılmasını isteyen bölgedeki sivil toplum örgütleri, geminin tamamen çürümeden restore edilmesini talep etti. Konuyla ilgili dün Lefke Turizm Derneği Başkanı Ergun Taşkın, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu, Denizli ve Gemikonağı Kalkındırma Deneği Başkanı M. Türkay Fotalı, Turizmci ve Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) eski başkanı Hasan Karlıtaş ile bazı vatandaşların katılımıyla toplantı düzenlendi. Gemikonağı sahilinde bir araya gelerek görüş bildiren sivil toplu örgütleri temsilcileri, tarihi değer taşıyan geminin bölgede yapılacak bir müzeye konulmasını istedi.

Bölgenin sembolü

Lefke Turizm Derneği Başkanı Ergun Taşkın, sahilde yıllardır atıl vaziyette duran römorkörün, hiçbir şekilde korunmadığından yan tarafı ve iç kısımlarında çürüme meydana geldiğini söyledi. Bu geminin kaldırılmadan önce bir projesi çıkartılarak, kırılmadan korunma altına alınması gerektiğini belirten Taşkın, “1975’ten sonra kendi kaderine terk edilmiş bu römorkör gibi CMC alanında bulunan vagonlar ile lokomotiflerin de restore edilerek, kurulacak yeni bir turizm müzesinde koruma altın alınmalıdır” dedi.

Denizli- Gemikonağı Kalkındırma Başkanı M.Türkay Fotalı ise, Gemikoanğı’nın sembolü olan geminin daha korunaklı bir yerde muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti. Fotalı, bu sorunla birlikte hemen yanı başında duran tarihi liman köprüsünün de restore edilmesi gerektiğine işaret etti.  Her gün onlarca insanın balık avlamak için köprüden geçtiğini söyleyen Fotalı, “Ancak köprü paramparça ve bakımsızlıktan çökmek üzere, bunun kullanıma açmak için yetkililerin, bu konuda daha duyarlı davranması gerekir” dedi

“Çok acı bir durum”

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Tamer Dayıoğlu da, yıllardan beri atıl vaziyette bulunan CMC römorkörünün çürümeye bırakılmasını “çok acı bir durum” olarak niteledi. Dayıoğlu, “Derneğimizin amaçları arasından biri de bu geminin kurtarılması ve turizme kazandırılmasıdır” dedi.
Turizmci Hasan Karlıtaş ise, yetkililerin kültürel, tarihi ve çevre konularında daha duyarlı davranıp üzerine düşeni yapması gerektiği savundu. “Bana göre burada yaşanan bir kültürel mirasın çürümeye terk edilmesidir. Sahilde bulunan “TID 154 LONDON” ismiyle anılan bu gemi (Römorkör) Lefke’nin en önemli simgelerinden biridir” diyen Karlıtaş, 1945 yapımı olan bu geminin 1947 yılında Kıbrıs’a getirilerek, CMC maden şirketine uzun yıllar hizmet verdiğini söyledi.

Bir dönem Gemikonağı’nın yıldızı olan geminin CMC şirketinin faaliyetlerine son vermesinden sonra kendi kaderine, sahilde terk edildiğini belirten Karlıtaş, “Şu an baktığımızda çürümüş, paslı ve dökülmeye başlamış bir vaziyette. En büyük temennimiz dünyada 183 adet üretilip ve şu an sadece 8 tanesi mevcut olan bu paha biçilmez değerimizin koruma altına alınmasıdır” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim