Tanzanya, İran tarafından ABD ve AB ambargosundan kurtulmak amaçlı Tanzanya bayrağı çekilen 36 petrol tankerini sicilden çıkarma kararı aldı.

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, tankerler Tahran'ın nükleer programına karşı uygulanan ABD ve ABambargosunu delme amaçlı Tanzanya bayrağı çekmişler.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafındn 'İran tankerlerine bayrak çektirerek ambargoyu deldiği, ve gemilere sigorta kapsamına alınması gibi bir dizi avantaj da sağladığı' yönünde sert eleştirlere muhatap olan Tanzanya, geri adım attı.

ABD ve AB yardımıyla konuyla ilgili inceleme başlatan Tanzanya hükümeti; Dubai'deki Philtex adlı bir gemi acentesinin  Tanzanya hükümetinin bilgisi olmaksızın İran gemilerine bayrak çekilmesini sağladığını ortaya çıkardı.

Zanzibar Başkan Yardımcısı Seyif Ali Iddi, Zanzibar Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmada konuyla ilgili bilgi verirken 'Hükümetimiz bu konuyu derinlemesine araştırdı ve Zanzibar Denizcilik İdaresinin Dubai merkezli Philtex adlı acenteyle birlikte 36 İran tankerine ve konteyner gemilerine Tanzanya bayrağı çekilmesini sağladığıortaya çıktı. Zanzibar hükümeti şimdi bu gemileri sicilden çıkarma işlemi yapıyor ayrıca Philtex adlı acenteyle de ilişkilerini kesiyor. ' dedi.

 

Editör: TE Bilişim