Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki doğalgazının önce Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınmasını öngören Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Ankara'da düzenlenen Uluslararası Çalıştay’da ele alındı.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi (İPAR) tarafından iki ülke için son derece büyük önem arz eden TANAP projesinin her yönüyle tartışılıp, konuşulduğu ve gelecek stratejilerinin belirlendiği 'Kardeşlikten Stratejik Ortaklığa Giden Yol: TANAP' başlıklı Uluslararası Çalıştay’a çok sayıda milletvekili, müsteşar ve akademisyen katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, Türkiye'nin enerji tüketicileri arasında önemli bir transit ülke olduğunu ifade ederek, "Türkiye’nin transit ülkesi olma özelliği oldukça önemlidir. Fakat Türkiye’nin en önemli özelliği, Türkiye’nin önemli bir tüketici ülke olması. Sizin zayıflığınız bazen gücünüz olur. Biz de TANAP gibi projelerle, Azerbaycanlı dostlarımızla, stratejik işbirliği gerçekleştirdiğimiz ülkelerle Türkiye’nin bu enerji tüketici gücünü daha da stratejik hale çevirebileceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 75'ini ithal eden bir ülke olduğunu vurgulayan Aytekin şöyle konuştu: "Doğalgazımızın yüzde 98'den fazlasını, petrollerin yüzde 98'ini ithal ediyoruz. 1987’de malumunuz Rusya’dan, SSCB’den hükümetler arası yapılan antlaşmayla ilk doğalgazı Türkiye’ye ithal etmeye başladık. Zaman içinde doğalgaz bizim için çok önemli bir yere sahip oldu. Şu an 50 milyar metreküp civarında yıllık doğalgaz tüketimimiz var ve elektrik üretimizin yüzde 40’ını doğalgazdan elde ediyoruz. Rusya ile gerçekleştirdiğimiz doğalgaz boru hatlarından sonra Bakü-Tiflis- Ceyhan boru hattını gerçekleştirdik. Bu oldukça önemli bir aşamaydı. Daha sonra Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattını gerçekleştirdik. Bu da çok önemli ikinci aşamaydı. TANAP Projesi’ni gerçekleştirerek inşallah 2018’de ilk gazı alarak taçlandırmış olacağız.”

Adalet ve Kalkınma Partisi Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir de projenin iki ülke arasında sadece gaz taşımadığını, beraberinde dostluğu ve hoşgörüyü de getirdiğini anlattı. İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi (İPAR) Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Türksoy ise şunları ifade etti: “Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi (İPAR) tarafından düzenlediğimiz TANAP Çalıştay’ı gerçekten çok önemli bir çalıştay oldu. Çalıştayımıza çok sayıda milletvekili, bürokrat, müsteşar yabancı ülkelerden katılımlar oldu. TANAP Şahdeniz'deki, Hazar Denizi’ndeki doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması amaçlanan bir proje. Bu proje hem ekonomik anlamda, hem stratejik anlamda, siyasi anlamda, kültürel anlamda çok büyük sonuçlar doğuracak bir proje. Hem Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin stratejik ortaklığa dönüştüğü bir proje anlamında, hem de bölge barışına çok önemli katkılar sağlayacak proje. Gelecekte bu proje kapsamında bugün uzak duran Rusya’nın, İsrail’in birçok ülkenin olabileceğini de varsayıyoruz.”

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ise Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik, birlik ve beraberliğin en zirve noktaya geldiği bir proje olduğunu vurgulayarak şunları aktardı: "Dünyada eşi ve benzeri az bulunan projelerden biri. Türkiye özellikle enerji sektöründe 2023 sürecinde aktör ülkelerden biri olabilme adına Azerbaycan’la yapmış olduğu görüşmeler neticesinde 2015 yılında böyle bir projeye karar verildi. Azerbaycan’ın Hazar Denizi’nde bulunan Şahdeniz 2 sahasındaki doğalgazın Azerbaycan’dan çıkıp Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşımını sağlayacak toplam 1.850 km’lik uzun bir hatta sahip olan büyük bir doğalgaz hattı olan projenin temel noktası Trans Anadolu Doğalgaz Projesi. Proje aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan’ın güvenliğini sağlayacak bir proje. Aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa’ya Balkanlara karşı olan gücünü ortaya koyabilecek bir proje.”


Cihan
Kaynak: cha