İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Adayı Tamer Kıran, Eylül ayı olağan genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada hizmet için yola çıktıklarını belirttiTamer Kıran konuşmasına, “Ne konuşalım sayın başkanım, tabi insan çok üzülüyor” diyerek başladı.

Kıran, “Üzülüyoruz çünkü Recep Düzgit her şeyimiz, Halim Abi büyüğümüz. Buraya getirmemek lazım, Sayın Başkanım, Metin başkanım, değerli arkadaşlar, bel altı vurmayacağız dedik. Biz 15 gündür çalışıyoruz. Bırakın çalışalım siz de çalışıyorsunuz. 18 Kasım’da da alalım neticeyi. Saygı duyalım sonuca. Anlattıklarımız kabul gördü diye sevinelim ya da kabul görmedi diye üzülelim ama küsmeyelim. Buraya hizmet etmeye devam edelim. Böyle olması lazım. Bunu yapmak için biz ortaya çıktık” şeklinde konuştu.

"TÜDEV'in DTO'ya daha az bağımlı olması için çalışmalıyız"

TÜDEV hakkında çıkan söylentilere de değinen Kıran, “TÜDEV’in kuruluşunda, mütevelli heyetinde olan bir aileyiz. Ben 2004 yılında yönetim kurulunda görev aldım. Bütün o süreçleri yaşadım. O günlerden bugünlere geldi TÜDEV. Piyasada bir bilgi kirliliği var. Bizim TÜDEV ile ilgili olumsuz düşüncelerimiz olduğuna dair yorumlar yapılıyor. Bunun mümkünatı yoktur. TÜDEV’i kendi imkanlarıyla yaşaması DTO’ya daha az bağımlı olması için bir şeyler düşünmemiz lazım. Onun için aday oluyoruz. Onun dışında TÜDEV’e başka bir gözle bakmamız mümkün değildir. Bunun yanında Türkiye’deki başka denizcilik okullarına yakınlaşmamız gerektiğini söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

"15 yılda yapılan işlerde benim de emeğim vardır"

Tamer kıran, “Adaylık sürecimi kısaca anlatırsam, ben 17-18 senedir yedek-asil olarak yönetim kurulu üyeliği yapıyorum. 2005-2009, 2009-2013 ve 2013-2017 olmak üzere 3 tam dönemim var. Bu 3 dönemi 3 şekilde yorumluyorum. 2005-2009 dönemi, çok ciddi ilerlemenin sağlandığı, çok önemli düzenlemelerin yapıldığı, DTO’nun ticaret faaliyetlerinin daha fazla takip edildiği dönemdi. Çok başarılı bir dönemdi. Ondan dolayıdır ki 2009’da tek aday vardı. 2009-2013 dönemi dünyanın gördüğü en ağır kriz dönemiydi. Bu dönemde DTO ve yönetim kurulunun aksadığını söyleyebilirim. Yapılmaya çalışılan işler vardı ama çok başarılı olunamadı, kriz vardı çünkü. 15 yılda yapılan iyi veya kötü işlerde benim de katkım vardır. Bunu baştan söyleyeyim. 2013-2017 dönemi maalesef tam anlamıyla duraklama dönemidir. Biraz önce aylık faaliyetler yayınlandı. 11-12 faaliyet anlatıldı. 7-8 tanesi resmi ziyaretti. Bu son 1 senedir de böyledir. Biz DTO’yu biz en az 2-3 yıldır ay da bir yaptığımız yönetim kurulu toplantısıyla yönetiyoruz. Türk denizciliği ayda 4-5 saat toplantı yapılarak yönetilmemelidir. Bunlara itiraz ettiğim için, bunları değiştirmemiz gerektiğini düşündüğüm için aday oldum. Bunu başka yere çekmenin, bir takım yerlere çekmek en hafif tabiriyle ayıptır. Bunu yapmayın, yaptırmayın.

"Adaylığımı açıkladım ve çok ciddi bir teveccüh geldi"

Ben burada adaylığımı açıkladım. Samimiyetimle söylüyorum o gün başka hiçbir bağlantım yoktu. Bu konuşulan, DTO’daki kan değişikliği zaten herkesin dilinde olan bir şeydi. Bu süreçte olanları anlatabilsem… Yaşadığım ikiyüzlülükleri, kandırmacaları anlatabilsem çok ilginç olacak ama onlar bana kalacak. Adaylığımı açıkladım ve çok ciddi bir teveccüh geldi. Oturduk bir 10 gün kadar konuştuk, neden olmasın dedik ve çıktık yola. Bir şeylerin gelebileceğini düşünüyordum ama bu kadar ağır olacağını düşünmüyordum. Onun için serzenişlerimi dile getiriyorum.

"Kendimizi DTO’ya vakfedeceğiz."

Adaylığımı açıklayalı 15 gün kadar olmuştur. Bu süreçte çalışmalarımız yapıp, yapabildiğimiz kadar ziyaret yapıyoruz, bundan sonra da mümkün olduğunca yapmaya devam edeceğiz. Komitelerimizi teslim etmeyi düşündüğümüz meclis üyelerimize, kardeşim projenizi getirin, ne istiyorsunuz, ne anlatmak istiyorsunuz, ne yapmamızı istiyorsunuz diye görev verdik, çalışılıyor. Bunları anlatacağız ama ortamında böyle olmasını istemiyoruz. Böyle olursa ne keyif kalıyor ne heves kalıyor. Bunu böyle yapılmaması lazım. Hepimizin odası tüm Türkiye’yi kapsasın diye söylüyoruz. Bundan  başka anlamlar çıkarılmamalı. Büyükten küçüğe tüm denizcilerin odası. Bu anlamda biz mevcut yönetimden çok farklı olacağız. Herkese elimizi uzatmaya, herkese ulaşmaya çalışacağız. Yetişebileceğimizi düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmamızı yaptık. Şahsi işlerimizi organize ediyoruz. Kendimizi DTO’ya vakfedeceğiz. Bu 4 yıllık bir süre, bu sürenin sonunda tekrar seçim olacak, o zaman bakacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim