Takip cihazı takılan bir mavi balinanın beslenmeye çalışırken çevrede seyreden gemilerden kaçışını gösteren görüntüler sosyal medyada yankı uyandırdı. Araştırmacılar balinaların korunması için gemi trafiğinin düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yayınlanan görüntüde dünya üzerinde yaşayan en büyük memeli olan mavi balinanın Şili Patagonya'sındaki ana beslenme alanlarından birinde gemilerden kaçışı görülmekte.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bilim insanları, nesli tükenmekte olan bu devlerin Şili açıklarındaki ana beslenme alanından geçen günlük 1.000 balıkçı gemisi nedeniyle ölüm tehditi altında olduklarının altını çiziyor.

Mavi balinaların beslenme şekillerini araştıran araştırmacıların şahit olduğu tablodaki günlük çalışan gemilerin %83'ünün Şili'nin kuzeyindeki Patagonya bölgesindeki somon yetiştiriciliği endüstrisine ait olduğu tespit edildi. Ağırlıkları 150 tona ve boyları 30 metreye kadar çıkabilen mavi balinalar nesli son yüzyılda yapılan endüstriyel balina avcılığı nedeniyle nesli tükenmek üzere.

Bilim adamları, balıkçılık endüstrisini, mavi balinalar için 2009, 2014 ve 2017'de meydana gelen ve balinaların ölümüyle sonuçlanan çarpışmaların yanı sıra 2007 ve 2020'de somon çiftliklerinde dolanma nedeniyle yaşanan balina ölümlerini önlemek için koruyucu önlemler almak üzere çağrıda bulunuyorlar.

Editör: TE Bilişim