Tahir Sarıoğlu: “3. Dünya Savaşını Parada Yaptılar”

Global krizin taşımacılık sektörüne etkileri, İstanbul Üniversitesi Denizcilik Kulünü  ve İTO tarafından ortak düzenlenen sempozyumda tartışıldı.

27 Şubat Cuma günü İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampusu Prof. Dr. İsmail Özaslan salonunda düzenlenen sempozyuma katılarak bir konuşma yapan Sarıoğlu Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Tahir Sarıoğlu, “3. Dünya Savaşını Parayla Yaptılar” dedi.

GİSBİR Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş’tan sonra söz alan Sarıoğlu Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Sarıoğlu; denizdeki navlun krizinin sadece Türkiye’ye bağımlı olmadığını söyledi.

Armatörlerin yaşamakta olduğu krizin en büyük nedeninin 2. El olarak almış oldukları gemilerin yaşlı olması olduğunu gösteren Sarıoğlu; bugün artık yük sahiplerinin yüklerini yeni gemilerle taşıtmak istediklerini belirtti.

2003’ten itibaren gelirlerinin tahayyül edilemeyecek kadar arttığını, Baltık Kuruyük Endeksinin 10700’lere kadar çıktığını söyleyen Tahir Sarıoğlu; “Ancak endeks sonra 700’lere kadar düştü” dedi.

Tahir Sarıoğlu; 3. Dünya savaşının bu kez parayla yapıldığına dikkat çekerek, denizcilerin ve armatörlerin ancak taşınacak yük olursa iş yapabileceklerini söyledi. Sarıoğlu şöyle devam etti:

“En çok dökme yük gemileri etkilendi. Armatörler para kazandıkları 2003-2007 döneminde gemilerini yenilemeye giriştiler. Finansal kriz bunların hepsini durdurdu.  Şu anda Türkiye’de 29 mart seçimleri gündemde ve her şey seçime endeksli oldu. Biz kendi yağımızla kavrulmak istiyoruz.”

Armatör Tahir Sarıoğlu; paraya olan güvenin geri gelip ticaretin düzelmemesi halinde herkesi daha kötü günlerin beklemekte olduğunu vurguladı. Kendilerinin işletmeci olarak maliyetleri düşürmeye çalıştıklarını söyleyen Sarıoğlu; Türk armatörünün bunu yapmaya çalıştığını belirtti. Sarıoğlu; krizi ancak elinde nakit parası olanların fırsata çevirebileceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim