Rusya'dan yola çıkarak Sakarya açıklarına ulaşan tahıl yüklü gemi, gerekli izinleri olmadığı için Karasu açıklarına demirledi. Rusya ve Ukrayna arasında 3 ayı aşkın süredir devam eden savaş, tüm dünyada gıda ve enerji krizine neden oldu. Rusya'nın Karadeniz'de Ukrayna'dan çıkan gemilere uyguladığı blokaj, tahıl kriziyle birlikte dünyada gıda fiyatlarının artmasına yol açtı.

Dünya gıda kriziyle boğuşurken, 29 Haziran'da Ukrayna'nın Berdyansk Limanı'ndan tahıl yüklü bir gemi, Türkiye'ye doğru yola çıktı. Rusya bayraklı gemi, 1 Temmuz gecesi Sakarya'nın Karasu limanı'na ulaştı. Gemide tonlarca tahıl bulunmasına rağmen yükünü boşaltmasına izin verilmedi. Geminin gerekli izinlere sahip olmadığı açıklandı. Ukrayna da Türkiye'nin gemiye el koymasını talep etti.

Geminin akibeti şimdilik belli değil. Tahıl yüklü gemi, Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın izin vermesi halinde limana giriş yapabilecek. Gerekli izinler çıkmaması durumunda ise gemi başka limana gitmek üzere Karasu açıklarından ayrılacak.

Kaynak:CNN

Editör: CAHİT İSTİKBAL