Akıllı telefon ve tabletler denizcilere yol gösteren navigasyon gibi özelliklerini çoktan çeşitlendirdiler, birer ‘deniz oyuncağı’ haline geldiler. Rüzgârın hızı, dalgaların boyu, gelgitlerin zamanı gibi teknik bilgiler sağlayan uygulamaların yanı sıra, balinaları veya köpekbalıklarını takip etmek ya da yanınızdan geçen geminin özelliklerine bir dokunuşla ulaşmak artık mümkün.

Dünyanın en zengin, kasasında en çok nakit bulunan şirketi boşuna Apple değil. Eline bir Apple ürünü alan dünyayı yanında taşıyor… İşadamları, CEO’lar bile şirketlerini artık iPad’le yönetiyor. Dünya küçücük bir tablete sığar da denizciler bu teknolojiden uzak kalır mı? Elbette hayır!

Apple Store’larda iPad ve iPhone için çok sayıda uygulama var, sadece Apple değil android tabanlı tablet ve telefonlar için de çok sayıda yararlı ve eğlenceli uygulama var. İlk uygulamalar 2010 yılında çıkmıştı ancak seyir sırasında rotayı bulmaya yardım eden navigasyon uygulamalarından ibaretti. Şu an yüzlerce uygulama var; acemilerden usta denizcilere, lüks megayatlardan balıkçı teknelerine ya da okyanusları aşan tankerlere kadar her tip denizci için onlarca ayrı program var. İlginç ve temel bazı uygulamaları iPad’i olan denizciler için seçtim.

DENİZCİNİN KILAVUZU
‘Cruiser’s Nav’ adlı uygulama, dünyanın herhangi bir yerinde limanlar ve marinalar için giriş ücretleri, gerekli işlemler gibi gidilen yerle ilgili gerekli olan tüm bilgileri de veriyor.

İlk çıktığı dönemde 42 ülkeyi kapsayan uygulama, kapsadığı ülke sayısını da artırdı. Ücreti 9,99 dolar.

HAVA NASIL? 
İlk kullanıldığı yıl en başarılı iPad uygulaması seçilen ‘Weather Pro’ radar desteği oldukça gelişkin bir program. ABD, Avrupa’nın tüm ülkeleri ve bazı Uzakdoğu ülkelerinin hava durumu hakkında ayrıntılı bilgi veren bu program, denizcilerin ilk tercihleri arasında… Ücreti de fazla değil: 2,99 dolar.

YELKENCİLERE ÖZEL
‘Wind Meter’ adlı uygulama hem profesyonel hem de amatör denizciler için hazırlanmış. Yelken yapmak isteyenler bu programla rüzgârın hacmini, hızını ölçerek kararlarını veriyor, rotalarını belirliyor. Yola çıkmadan önce mutlaka göz atılması gereken bir uygulama. Fiyatı da bedavaya yakın; 0,99 dolar.

DALGALARI ÖLÇÜN
‘Marine Day Tides’, adlı bu uygulama dünyanın yaklaşık 5 bin noktasında gelgitleri, dalgaları ölçüyor. Büyüklükleri, etkileri, süresi gibi konularda bilgi veriyor. Kaptanlar kadar yüzücüler, dalgıçlar, sörfçüler, balıkçılar için de bir rehber niteliğinde; üstelik ücretsiz!

DÜĞÜM DE ATIYOR
Düğüm atmak denizciliğin abc’si gibi. Hem denizde, hem karada hayat kurtaran bu beceriyi edinmek için çok fazla pratik yapmak gerekiyor.

Programcılar bu süreyi kısaltmak için eğlenceli ve işlevsel bir uygulama olan ‘Knot Guide HD’yi geliştirmiş. Program, 17 kategoride 91 düğüm çeşidini öğretiyor. 2,99 dolar.

MERAKLILAR İÇİN
Uzağınızdan bir tekne geçti ya da seyir halindeyken yanınızdan geçen devasa bir gemi ya da ilginç bir deniz aracını gördünüz, meraklandınız. İşte ‘Ship Finder’ adlı uygulama bu durumdakiler için. 7,99 dolar karşılığında bu uygulamayı iPad’inize indirdiğinizde yakınlarınızdaki AIS’e (Automatic Identification System) kayıtlı deniz araçlarını Google Map üzerinde görüp yakından inceleyebiliyorsunuz.

EVDEN YAT KİRALAYIN
‘Yacht Charter’ adlı bu uygulama ücretsiz. İstediğiniz yerdeki kiralık yatlar, kiralama fiyatları, charter turları, seçtiğiniz teknelerin özelliklerini tabletiniz üzerinden görmek mümkün. 

DİKKAT BALİNA!
‘Whale Tracker’ yani balina takipçisinin asıl hedefi, açık denizlerde yol alan gemiler, hedefi ise balina ile çarpışmayı önlemek. Sadece denizciler için değil meraklısı da kullanabilir. Uygulama ücretsiz.

KÖPEKBALIĞI MERAKLILARINA
Köpekbalıkları, büyük küçük herkesin hem çok korktuğu hem de çok merak ettiği hayvanlar. Bu meraktan yola çıkan bir grup yazılımcı, yeni bir program geliştirmiş. ABD’deki Deniz Koruma Bilim Enstitüsü’nün imzasını taşıyan bu uygulamayla beyaz köpekbalıklarını tabletle izleyebiliyorsunuz.

Uydu vericileriyle etiketlenen köpekbalıklarının hangi kıyılarda pusuya yattığını görmek mümkün. Program expeditionwhiteshark.com adresinden indiriliyor.

Editör: TE Bilişim