Süveyş Kanalı'na şoförler artık denizden TIR'ları ile birlikte gidecek

Hatay'dan Arap ülkelerine daha önce TIR'larını denizden gönderip, kendileri havayolu ile Süveyş Kanalı'na gitmek zorunda kalan sürücüler, yeni gemiyle bu sıkıntılarından kurtuldu. Artık Arap ülkelerine mal taşıyan TIR sürücüleri, araçlarıyla birlikte gemiyle Süveyş Kanalı'na ulaşacak.

Hatay’ın İskenderun Limanı'ndan Süveyş kanalına giden TIR'lar, şoförleri ile birlikte dualarla yola çıktı. Önceleri TIR'ları denizden, kendileri ise hava yolu ile Süveyş kanalına gitmek zorunda kalan şoförler, İskenderun Limanı'nda Hatay Roro şirketinin kiraladığı 80 TIR ve yolcu kapasiteli Cenk Groop adlı gemi ile yola çıktı.

TIR'ların gemiye yüklenmeden önce kurbanlar kesildi, dualar edildi. Türkiye ile Mısır arasındaki Ro-Ro seferlerine bağlı karayolunu transit kullanma hakkını içeren anlaşmanın yenilenmemesi üzerine Hataylı ihracatçı, Mısır'a uğramadan, Süveyş Kanalı üzerinden mallarını TIR'lar ve şoförler ile birlikte göndermenin mutluluğunu yaşadı. İskenderun Limak Port Limanı'nda düzenlenen törende konuşan Hatay Roro A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, “Daha önce Mısır üzeri yapılan taşımalar artık Süveyş üzeri yapılmaktadır.

Mısır'a geçiş bedeli dahil 1.500 dolara yakın bir para bırakıyorduk. Bu döviz girdisine baktığımızda Mısır ekonomisine de katkı sağlıyorduk. Hatay Roro firmasının getirmiş olduğu gemilerle sağlamış olduğu istikrar ve Süveyş üzerinden gidildiğinde ihracat ürünlerinin ve geri gelişte ithalat ürünlerinin hızlı bir şekilde varış noktasına ulaşmasından ötürü bir talep söz konusu. Suriye öncesi yaşanan ihracat yoğunluğunun tekrar eskiye döneceğini ön görüyoruz. Daha önce Cilvegözü'nden günlük 150 araç çıkışımız vardı.

Şu an 10 günde 2 sefer yapıyoruz Haftalık çıkışlara baktığımızda 220 civarı TIR çıkışlarımız oluyor. Gemilerimiz daha çok konteynerle gitmeyen ürünleri taşıyor. Bunun yanı sıra bugünkü gemide TIR'lar ve şoförler birlikte seyahat edecek.” dedi. Suudi Arabistan, Katar ve Yemen gibi Arap ülkelerine TIR'ları ile mal taşıyan şoförler ise firma yetkililerine teşekkür ederek, “Sıkıntılarımız azaldı, burada devletimizden de destek bekliyoruz. Daha önce diğer gemilerde Mısır’a gidiş gelişlerde sıkıntı yaşıyoruduk. Çok şükür bu sıkıntılar aşıldı.” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim