Çılgın projeye Türkler talip

Arap ve Türk işadamları Süveyş'te bir araya gelecek. Kanal çevresine teknopark, liman, sanayi ve ticaret bölgeleri kurmaya hazırlanan Mısır, 100 milyar dolarlık "çılgın proje" için Türkler'le görüşüyor.

Mısır'ın tarihi öneme sahip gelir kaynağı Süveyş Kanalı, "çılgın bir proje"ye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Arap Baharı'nın yol açtığı ağır hasarı onarmak için kolları sıvayan hükümet, kanalın bulunduğu bölgeyi dünyanın en büyük sanayi, ticaret ve teknoloji alanlarından biri haline getirmek üzere Türk şirketleriyle görüşmelere başladı.

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in 1990'ların sonunda hazırlattığı proje, Türk ve Arap işadamlarının ortak çalışmasıyla hayata geçirilecek. Mısır Yatırım Bakanlığı'nın yaptığı çağrı, Türkiye tarafından da olumlu karşılandı.

HER AŞAMASINA TALİBİZ 

Proje kapsamında kanal çevresine yeni liman, teknopark, rafineri ve serbest ticaret bölgeleri kurulacak. Türk firmalarının projenin her alanında bulunmak istediğini belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, "Geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gelen Mısır Yatırım Bakanı Osama Saleh 30 yıllık kalkınma planlarını anlattı. Dar bir yer olduğundan titiz çalışma gerektiren Süveyş Kanalı projesi uluslararası ihaleye açılacak. Türkler her aşamasına talip" dedi.

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

Mısır hükümeti Süveyş Kanalı'nı daha da genişletmeyi planlıyor. Şu anda 100 millik genişliğe sahip kanal bölgesinin çevresindeki uçsuz bucaksız çölde, dünya ekonomisinin nabzının attığı dev bir merkez oluşturulması hedefleniyor.

Projeye danışmanlık yapan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Mısır şu anda kanaldan sadece 5.4 milyar dolarlık bir geçiş kazancı elde ediyor. Ülke yönetiminin asıl hedefi kanalı sadece gemi geçişini mümkün kılan bir boğaz olmaktan çıkarıp tankerlerin bakım, onarım, tedarik ve stoklama gibi hizmetleri de alabildiği lojistik üs haline getirmek. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, proje tamamlandığında kanaldan 100 milyar dolar kazanmayı planlıyor.

YERLİ FİNANSMAN KULLANILACAK

Türkiye'nin Mısır'la dış ticaretinin 5 milyar dolar olduğunu belirten Mansfield, bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Mansfield, "Finansman yerel para cinsinden yapılsın istiyoruz. Mısır'dan bir banka Türkiye'ye gelecek. Bir Türk bankası da orada satın alım yaparsa finansman yabancılar üzerinden yürümez" dedi.

Editör: TE Bilişim