Süveyş Kanal İdaresi (SCA –Suez Channel Authority), Kuzey Avrupa’dan Ümit Burnu çevresini dolaşarak Asya’ya petrol taşıyan büyük ebatlı petrol tankerlerinin (VLCC – Very Large Crude Carriers) Kanal üzerinden geçmesini arzulamaktadır.

  Süveyş Kanal İdaresi, Kanaldan geçiş yapılmasını daha cazip kılmak üzere, güney yönüne giden gemiler için indirimli bir tarife uygulamaktadır.

Tanker analistlerine göre, söz konusu indirimli tarife, Asyalı rafinericilerin taşıma masraflarını azaltmak amacı ile Kanala yönelmesini sağlayarak Kanalı canlandıracaklardır. Süveyş Kanal İdaresine göre 2012 yılında Kanal üzerinden taşınan ham petrolde 2011 yılına göre %24 oranında bir artış gözlenmiştir. Söz konusu artışın ana kaynağı Avrupa’dan Asya’ya taşınan petrol olup, Kanal İdaresi iki kıta arasındaki petrol ticaretinden daha fazla pay almayı hedeflemektedir.

Ancak bu duruma gölge düşürebilecek bir husus ise Avrupa’dan Asya’ya, Rusya’nın kuzeyinden geçişi sağlayan ve Süveyş Kanalının aksine herhangi bir geçiş ücreti gerektirmeyen Kuzey Denizi Rotasıdır.

Süveyş Kanalı’na kıyaslandığı zaman oldukça kısa olan Kuzey Denizi rotası, Süveyş Kanalı üzerinden gidildiği taktirde 37 gün süren yolculuğu 14 gün azaltarak 23 güne indirebilecektir.

Tüm bu avantajlarına rağmen Kuzey Denizi rotası buzullar tam olarak erimediğinden dolayı küresel olarak tercih edilen ticaret rotaları arasına henüz girememiştir. Dolayısı ile Süveyş Kanalı en azından bir süreliğine tankerler için cazip bir rota olma özelliğini koruyacaktır.

Editör: TE Bilişim