'Sisi'nin kanal projesi Akdeniz için felaket olabilir'

Sisi yönetiminin Süveyş Kanalı'ndaki geçişi ikiye katlayacak Yeni Süveyş Kanalı projesine akademisyenlerden itiraz geldi.

Projenin Akdeniz'deki ekosistemi büyük ölçüde değiştireceğini savunan akademisyenler Akdeniz'deki biyolojik değişimin insan sağlığı için tehdit olacağını savundu. Mısır'ın mevcut Süveyş Kanalı'na paralel inşa edeceği yeni kanal projesi için 18 bilim insanı "felaket" uyarısı yaptı. Geçen hafta akademik dergi Biological Invasions'ta çıkan ve 18 bilim insanının imza attığı makaleye göre mevcut Süveyş Kanalı'ndan daha derin ve geniş olacak, geçiş sayısını da ikiye katlayacak yeni kanal projesi Akdeniz'deki biyolojik yaşam için felaket olacak.

'İNSAN SAĞLIĞINA AÇIK TEHDİT'

Haaretz'in haberine göre Akdeniz'in ekosisteminin küresel iklim değişikliği sebebiyle halihazırda olumsuz koşullar yaşadığı belirtilen makalede kanalın inşa edilmesi durumunda Kızıl Deniz'den Akdeniz'e biyolojik bir istila başlayacağı belirtildi. 1869'da inşa edilen ilk Süveyş Kanalı'nın ardından Akdeniz'de bilinen 700 çok hücreli türün yarısının Kızıl Deniz kökenli olduğunu belirten bilim insanları "Küresel ısınmayla birlikte zehirli türlerin Akdeniz'de hayatta kalma şansı artıyor. Yeni kanalın inşası bu istilayı hızlandıracak. Yeni kanal projesi Akdeniz'de mevcut doğal kaynakların yok oluşunu hızlandıracak. Zehirli türlerin Akdeniz'de Libya'dan Yunanistan'a hızla artması beklenebilir. Bunun insan sağlığına da açık tehditleri olacak" uyarısında bulundu. Süveyş Kanalı'ndan günde 18 bin gemi geçişi gerçekleşiyor.

MISIR MERKEZ BANKASI 8 MİLYAR DOLAR AYIRDI

Öte yandan Ağustos ayında açıklanan proje için Mısır yetkilileri de harekete geçti. Mısır merkez bankası kanal projesi için 8 milyar dolarlık kaynak ayırdığını duyurmuştu. Kanal projesinin hayata geçirilmesinden ise Mısır Ordusu sorumlu. Kanalın Süveyş Kanalı geçiş kapasitesini ikiye katlaması planlanıyor.

"SİSİ'NİN GÜÇ GÖSTERİSİ"

Ağustos ayında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ülke televizyonlarından canlı yayınlanan törenle kanal projesini açıklamıştı. Dünya basını kanal projesini Sisi rejiminin "güç gösterisi" olarak yorumlamıştı. Projenin iddiası Süveyş Kanalı'nda bekleme süresini 11 saatten 3'e düşürmek. Ayrıca 2023 yılında kanaldan elde edilen gelirin yıllık 5 milyar dolardan 13.5 milyar dolara çıkarması tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilişim