Süveyş Kanalı'nda karaya oturarak kanal trafiğini çift yönlü olarak engelleyen 400 metre uzunluğundaki Ever Given isimli devasa konteyner gemisinin kurtarma çalışmaları sürüyor.

Şimdiden 185 geminin bekletilmesiyle sonuçlandı!

25.03.2021 tarihi itibariyle, MV EVER GIVEN isimli mega konteyner gemisinin hala karaya oturmuş vaziyette olduğu açıklandı. Süveyş kanalında oluşan tıkanıklığın şimdiden 185 geminin bekletilmesiyle sonuçlandığına dair detaylar paylaşıldı.

8 römorkör, 2 tarama gemisi çalışıyor!

Süveyş Kanalı'nda 24 Mart akşam saatleri itibariyle başlayan gemiyi yeniden yüzdürme çalışmalarının başarısız olduğu ve operasyonun askıya alındığı, bu sabah (25 Mart) çalışmalara yeniden başlandığı belirtildi. Yeniden yüzdürme operasyonunda toplam 8 römorkör  ve 2 deniz dibi tarama gemisinin çalıştığı açıklandı.

Karaya oturan MV Ever Given'in arkasında kalan üç gemi römorkörler yardımıyla Kanal'dan çıkarılarak ve Süveyş limanı demirleme sahasına çekildi. Operasyonların gün boyu devam ettiği belirtildi.

Çalışmalar başarısız, uzun süreli gecikmeler başlayabilir!

Denizden römorkörler ve karadan kepçelerin çalıştığı operasyonlarda çarşamba günü Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve dünya ticaretinin en önemli geçiş noktalarından biri olan Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda karaya oturan ve kanal trafiğini çift yönlü olarak engelleyen 400 metre uzunluğundaki Ever Given isimli dev konteyner gemisinin şu ana kadar yeniden yüzdürülemediği ve uzun süreli gecikmelerin başlama ihitmali olduğu vurgulanıyor.

Geminin 400 metre uzunluk ve 200.000 ton ağırlığında olmasının kazma çalışmalarını olumsuz yönde etkilediği açıklanıyor.

Zaten gergin olan küresel tedarik zincirlerinde gerilim artacak!

Küresel ticaretin yaklaşık %12'sinin geçtiği stratejik kanaldaki tıkanma, pandemiye bağlı e-ticaret patlaması nedeniyle zaten gergin olan küresel tedarik zincirleri için başka bir gerilim yaratıyor.

Balast suyu ve yakıt boşaltılabilir!

Ever Given'in Çin'den Rotterdam'a giderken kanal boyunca yoluna devam ettiği, saatte 46 mil hıza ulaşan rüzgârlar ve etrafta görüşü kapatan toz ile birlikte mürettebatın geminin kontrolünü kaybettiği ve karaya yanlamasına oturmasıyla tük kanal trafiğini sekteğe uğrattığı bildirildi. Kurtarma çalışmalarını yürütecek Hollandalı şirket SMIT Salvage'ın, geminin ağırlığı nedeniyle balast suyu ve yakıt gibi ağırlıkları boşaltarak gemiyi hafifletmek zorunda kalabileceği belirtildi.

Süveyş Kanalı İdaresi, operasyonlar ve trafiğin ne zaman açılacağına dair herhangi bir yorum yapmadı.

Maersk'ten açıklama!

Maersk'ten müşterilere yapılan açıklamada, Süveyş Kanalı geçişinin şu anda her iki yönde de gemilere kapatılmış durumda olduğu ve gece yürütülen gemiyi yeniden yüzdürme operasyonlarının başarısız olduğu belirtildi. Maersk'ten yapılan açıklamada;

''Yaşanan kaza, kanalda uzun kuyruklar yaratıyor, gemilerin geçişini durduruyor ve gecikmelere neden oluyor.  Şu ana kadar Maersk'e ait 7 konteyner gemisi kanala girmek üzere beklerken etkilendi, 4 konteyner gemisi ise kanalın içinde.'' ifadeleri yer aldı.

Editör: TE Bilişim