Suudi koalisyonu sözcüsü Turki al-Malki'ye göre, Suudi destekli güçler Perşembe günü Yemen'in Salif sahilindeki iki bomba teknesini imha etti.

Suudi Basın Ajansı'na verdiği demeçte, "Tekneler Bab Al Mandab Boğazı ve Güney Kızıldeniz'de terörist eylemler yürütmeye hazırlandığına dair istihbarat aldık." Diyerek, bu teknelerin deniz iletişim hatlarına, uluslararası ticarete, bölgesel ve uluslararası güvenliğe yakın bir tehdit oluşturduklarını ileri sürdü.

Bir Houthi sözcüsü ise Twitter'da yaptığı açıklamada, iki teknenin terör eylemlerine karıştığını ya da buna hazırlandığını reddetti ve Suudi koalisyonunu sivillere zarar vermekle suçladı. Sözcü, 2018'in sonlarında müzakere edilen ateşkes anlaşmasına atıfta bulunarak, "Bugün As-Salif bölgesindeki sivil teknelerin hedeflenmesi ile gerçekleştirilen saldırı İsveç anlaşmasının da çirkin bir ihlalidir." dedi.

Suudi koalisyon güçleri, Yemen'in kuzeybatı kıyılarını kontrol eden Houthi isyancı kuvvetleri tarafından işletilen uzaktan kumandalı bomba botlarına periyodik olarak müdahale etmeye ediyor. Bir Houthi bomba botu 2017'de Suudi savaş gemisi olan Al-Medine gemisine ciddi zararlar vermişti.

Kasım 2019'da bir Amerikan kaçakçılıkla mücadele operasyonu, Ortadoğu'da açıklanmayan bölgede bir teknede bomba botu komuta ve kontrol ekipmanlarının ele geçirilmesi ile sonuçlanmıştı. ABD istihbarat yetkilileri, sevkiyatın İran menşeli olduğuna inandıklarını belirtmişti. Houthi kuvvetlerine doğrudan yardım sağlamayı reddetmesine rağmen, İran'ın Houthi hareketinin ana yabancı sponsoru olduğuna inanılıyor.

Editör: TE Bilişim