Kuzey Kore'den Suriye'ye sevkıyat Türkiye'de durdurulmuş

Kuzey Kore'nin Suriye'ye kimyasal maddelere karşı koruma sağlayan gaz maskesi ihraç etmeye çalıştığı ancak sevkıyatın silahlar ve mühimmatla birlikte Türkiye'de durdurulduğu iddia edildi. Durdurulan Al Entisar isimli gemi daha önce de Türkiye'ye gelmiş ve gündem olmuştu.

AFP haber ajansının Japon gazetesi Sankei Shimbun'dan aktardığına göre Libya bandıralı Al Entisar isimli gemi bu yıl başlarında Kuzey Kore'den Suriye'ye doğru yola çıktı.

ABD ordusundan, Japonya ve Güney Kore istihbaratından kaynaklara dayandırılan haberde, ABD'nin gelen bilgi üzerine gemiyi takip etmeye başladığı belirtildi. ABD elindeki istihbaratı Türkiye'yle de paylaştı.

Gemi 3 Nisan tarihinde Çanakkale Boğazı'nı geçtikten sonra durdurularak arandı. 1400 tüfek ve tabanca, 30 bin kurşun ve kimyasal maddelere koruma sağlayan çok sayıda gaz maskesi ele geçirildi.

Gazete, ABD'li yetkililerin geminin yükünün Türkiye'de boşaltılmasının ve kara yoluyla Suriye'ye Esad rejimine gönderilmesinin planlandığına inandığını aktardı. Habere göre geminin kaptanı da Türk makamlarınca gözaltına alındı ve gemisinin Kuzey Kore'den Suriye'ye silah taşıdığını itiraf etmesi üzerine hakkında dava açıldı.
 
Al Entisar daha önce de Türkiye'de gündem oldu.

İngiliz Times gazetesi Al Entisar'la ilgili olarak 2012 yılının Aralık ayında geminin Suriyeli muhaliflere füze taşıdığı yönünde bir haber yaptı.

Gazetenin ABD Kongresi'nin bir raporuna dayandırdığı haberinde geminin İskenderun Limanı'na Suriyeli muhaliflere teslim edilmek üzere uçaksavar füzeleri, RPG'ler ve MANPAD'ler indirdiği öne sürüldü.

CHP Hatay Milletvekil Ali Ediboğlu'nun TBBM'ye verdiği önerge üzerine dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin geminin, 29 Ağustos günü İskenderun Limakport Limanı'na yanaşıp, Bingazi’den getirdiği 353 ton giyecek, yiyecek ve tıbbi malzeme boşalttığını, alıcının da İHH Vakfı olduğunu açıkladı.

Şahin, geminin boş ve yolcusuz olarak 3 Eylül günü Türkiye’den ayrıldığını bildirdi.

ABD'Lİ BÜYÜKELÇİ GEMİNİN PEŞİNDE MİYDİ?
 
İlerleyen günlerde Fox News, 11 Eylül 2012'de ABD'nin Bingazi Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren Büyükelçi Chris Stevens'ın burada bulunma nedeninin de Al Entisar olduğunu öne süren bir haber yaptı.

Ancak o haberde geminin 6 Eylül'de İskenderun'a geldiği belirtildi. Bu iddiaya dayanak olarak da Stevens'ın öldürülmede önceki son görüşmesini Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Ali Sait Akın'la yapmış olması gösterildi.

Stevens'ın Libya'daki radikallerin elinde bulunan SA-7 silahlarının transferi için müzakereler yaptığı iddia edildi.

2011'DE DE BİR BAŞKA OLAY
 
Aynı gemi Eylül 2011'de de Malta merkezli I-Go Libya Vakfı'nin elindeydi ve Almanya'dan Libya halkına yardım malzemesi taşıyordu.

İspanyol bir savaş gemisi o dönemde gemiye baskın düzenlemiş, ancak Madrid hükümeti tepkiler sonucu gemiyi serbest bırakmak zorunda kalmıştı.
 
 
Editör: TE Bilişim