Suriye'nin kimyasal silahlarını denizde imha etme önerisi

Suriye'nin kimyasalları ya denizi kirletirse...

.ABD, hiçbir ülkenin Suriye'nin kimyasal silahlarının kendi topraklarında imha edilmesine izin vermemesi üzerine yeni bir plan üzerinde çalışmaya başladı.

Bu plana göre kimyasalların deniz üzerinde imha edilmesi düşünülüyor. Ancak bu işlemin denize ve çevreye olası zararlarıyla ilgili henüz bir açıklama bulunmuyor. Deniz üzerinde imha işleminin Akdeniz'de mi yoksa okyanusta mı yapılacağı da bilinmiyor. Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasına izin vermesi için teklif götürülen son ülke Arnavutluk'un da geçtiğimiz cuma günü olumsuz yanıt vermesi üzerine Amerikalı yetkililer yeni bir plan üzerinde çalışmaya başladı. New York Times gazetesinin Amerikalı yetkililere dayanarak hazırladığı habere göre bu son plan kimyasalların yük taşımak için kullanılan mavnalarla deniz üzerinde imha edilmesini ve bu operasyonun 75 gün içinde tamamlanmasını öngörüyor.

Yetkililer, deniz üzerinde imha konusunda iki farklı plan üzerinde çalışıyor. Bu planlardan ilki, mavna üzerindeki 2 bin 700 derece sıcaklıktaki yakma fırınlarında Suriye'nin elindeki en tehlikeli kimyasal materyallerin yakılmasına dayanıyor. Bu operasyonun yaklaşık 60 gün sürmesi planlanıyor. Yetkililer, yakma yoluyla imha işlemi sonunda ortaya çıkacak malzemenin, zararsız tuzlar ve diğer katı malzemeler olacağını söylüyor. İkinci plan ise Pentagon tarafından geliştirilen bir sistem. Bir çeşit hidroliz sistemi olan bu planda da kimyasalların su ve başka kimyasallarla karıştırılıp daha sonra ısıtılması suretiyle askeri amaçla kullanılamayacak hale getirilmesi öngörülüyor. Bu planın uygulanması için 10 gün yeterli oluyor. Amerikalı yetkililer, bir yandan bu iki plan üzerinde çalışırken bir yandan da halen Suriye'nin kimyasallarının kendi toprakları üzerinde imha edilmesine izin verecek bir ülke aramaya devam ettiklerini belirtiyor. Şimdilik en önemli aşama ise bir ton veya iki tonluk konteynırlarda tutulan kimyasal malzemelerin güvenli bir şekilde Suriye limanlarına ulaştırılması. Suriye, 31 Aralık 2013 tarihine kadar elindeki 'kritik' kimyasal malzemelerin imha edilmesini, 5 Şubat'a kadar da geri kalanının imha edilmesini kabul etmişti.

Editör: TE Bilişim