Akçakale'ye top mermisi düştü, ölü ve yaralılar var

Akçakale'ye top mermisi düştü

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle 4'ü çocuk 1'i kadın 5 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin anne ve çocukları olduğu öğrenildi. 2'si ağır 8 kişi ise yaralandı. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre askeri araçlar Akçakale'ye doğru harekete geçti.

Suriye'de ordu birlikleri ve muhalif güçler arasındaki çatışma sınıra yakın bölgede yoğunlaşırken, Akçakale'ye top ve havan mermileri düştü. Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen bir top mermisi saat 15.30'da Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bahçesine düştü.

Patlama sesi zaten diken üstünde olan ilçede tedirginliği artırırken, saat 16.25'te ilçenin en merkezi yeri Kazım Karabekir Mahallesi'ne de top mermisi düştü. İstasyon Caddesi'ne düşen merminin infilak etmesi nedeniyle bir anne ve dört çocuğu öldü, aralarında polislerin de bulunduğu 8 kişi yaralandı.

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan ise ilk gelen bilgilere göre merminin isabet ettiği evde yaşayan 4'ü çocuk biri kadın beş kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Görgü tanıkları bir top mermisi düştükten sonra olay yerinin güvenlik çemberine alındığını ancak daha sonra düşen başka bir top mermisi ile ölü ve yaralıların olduğu ifade etti.

Olay yerine çok sayıda ambulansın sevk edildiği belirtilirken, yaralıların ambulanslarla hastanelere kaldırıldığı bildiriliyor.

BAŞKA TOP MERMİSİ TEDİRGİNLİĞİ YAŞANIYOR


Vatandaşların şu anda büyük tedirginlik içinde olduğu belirtilirken, başka top mermilerinin de düşeceği korkusu da bulunuyor.

Güvenlik güçleri anonslar yaparak halkı sınırdan uzak bölgere gitmeleri konusunda uyardı.

Akçakale İlçesi'nde 28 Eylül günü havan mermisi düşmüştü. Hürriyet Mahallesi'nde iki evin arasına düşen havan mermisi 3 kişinin hafif yaralanmasına, 20 işyeri ve evin hasar görmesine neden olmuştu.

Yaklaşık 20 gündür Suriye ordusu ile muhalifler arasında sıfır noktasında çatışmalar yoğun olarak yaşanıyordu.

NATO'dan İlk Açıklama

Akçakale'deki patlamanın ardından NATO'dan ilk açıklama geldi. NATO'dan yapılan açıklamada Akçakale'de yaşananlar sonrası konunun artık Kuzey Atlantik Konseyi'nin gündeminde olduğu belirtildi.


Genelkurmay teyakkuzda

ŞANLIURFA’nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından ağır silah mermisi düsmesi üzerine Genelkurmay Başkanlığı da teyakkuza geçti.

Edinilen bilgiye göre Genelkurmay, çelişkili haberler üzerine bölgedeki uzmanlarına Akçakale’ye düşen merminin top ya da havan mermisi olup olmadığının tespit edilip karargaha bildirilmesi talimatını verdi.

Suriye Ordusu’nun elinde NATO standartları dışında Rusya yapımı toplar bulunuyor. NATO standardı 155 milimetrelik obüsler 40 kilometreye kadar gidiyor. Merminin Rus yapımı 157 veya 158 milimetrelik olması halinde bunun Suriye Ordusu’na ait olduğu ihtimali ağır basacak. Muhalif güçlerin de elinde uzun menzilli obüse göre çok daha az menzile sahip havan topları bulunuyor. Düşen merminin havan topu olması halinde, bunun Suriye Ordusu’na mı yoksa muhaliflere mi ait olup olmadığı anlaşılmaya çalışılacak.

Bu arada hava savunma sistemini güçlendirmek amacıyla bölgeye konuşlandırılmış Hawk ve Stinger tipi füze bataryaları ile uçaksavarların alarm durumu en üst seviyeye çıkarıldı.

Genelkurmay Harekat Merkezi de bölgeden gelecek bilgileri anında değerlendirmek amacıyla tüm hazırlıklarını yaparken, gelişmeleri an be an takip etti ve Dışişleri’ndeki üst düzey yetkililer ile sürekli koordinasyon halinde kaldı.

Bülent Arınç: Karşılığını vereceğiz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’da Crown Plaza Oteli’nin açılış töreninde Suriye’den atılan top mermisinin Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’ne düşmesini değerlendirdi. Akşam saatlerinde Suriye tarafından atılan bir top mermisinin ölümlere neden olduğunu kaydeden Arınç, “Şu ana kadar iki anne, 3 çocuk 5 yurttaşımızın hayatını kaybettiğini biliyoruz dedi.

Arınç son günlerde Suriye tarafından kendi halkına kullanılmak üzere atılan bombaların Türkiye’ye düşmeye başladığını ve bu konuda uyarıcı müdahaleler yapıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:

Hatta ikaz edildiler. Karşılığın verileceği söylendi. Suriye maalesef bir yıldan bu yana kendi halkını öldürmekle bugüne kadar 30 bin insanı hemen hemen hayatına son vermekle çok tehlikeli bir iş yapıyor. Rejim kendi halkını bombalıyor. Çoluklar, çocuklar masum insanlar hayatını kaybediyor. Biz Suriye ile sınırız. 910 kilometrelik uzun bir sınırımız var. Bu sınırın iki tarafında da akrabalar var kardeşler var dostlar var. Ve geçtiğimiz yıllarda artık sınırlar da kalkmış ziyaretler komşudan komşuya gider gibi gelişmişti. Ne var ki Esat rejimi kendi halkını silahla kıymaya başlayınca Türkiye’nin ikazları fayda vermedi ve maalesef dış politikada Suriye ile ilişkilerimiz onlardan kaynaklanan sebeplerle giderek bozuldu.

SON OLAY BARDAĞI TAŞIRDI

Son olay bardağı fazlasıyla taşırmıştır. Bir defa Türkiye egemen bir ülkedir kendi toprağına karşı bir saldırı yapılmış ve yurttaşlarımız hayatlarını kaybetmişlerdir. Bunun uluslar arası hukukta mutlaka bir karşılığı vardır. İkincisi Türkiye bir NATO ülkesidir. NATO sözleşmesinin belli maddeleri üye ülkelerden birinin şu veya bu şekilde saldırıya uğraması karsında buna karşı yükümlülükler getirmektedir. Biz gözünü karartmış insanlar değiliz ama bir insanımızın hayatını kaybetmesi ve topraklarımıza bir saldırının olması karşısında da haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Üzüntü verici bu olay sebebiyle hayatını kaybeden annelerimize çocuklarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz, yakınlarına ve Türk Milletine başsağlığı diliyoruz. 

Editör: TE Bilişim