Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Rusya Savunma Bakanlığına ait bir kaynak, Rus savaş gemilerinin Akdeniz'de Suriye sahillerinde güvenlik amaçlı sürekli görev yapacağını söyledi. 

Rusya'nın Suriye'de bulunan Tartus limanındaki askeri üsse yakın bölgede Rus savaş gemilerinin görev yapması ile ilgili karar alındığını kaydeden yetkili, "Şimdi Rusya'nın Karedeniz Filosu'na ait Smetlivıy savaş gemisi Suriye sahillerine konuşlandı. Mayıs ayında bir başka Karadeniz Filo'suna ait savaş gemisi ile görev değişimi yapacak" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı kaynağı bir kısım Rus savaş gemilerinin Akdeniz'de görev için yolda olduklarını da kaydetti.

Diğer taraftan Suriye'de dün sabah başlayan ateşkes nedeni ile memnuniyetini ifade eden Moskova, provokasyon ihtimallerine karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Rusya'nın Kırım'da bulunan Sivastopol deniz üssünden 1 Nisan'da yola çıkan Smetlivıy savaş gemisi Suriye'nin Tartus limanına ulaşmıştı.

Şubat ayında Rusya tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov ve diğer savaş gemileri eşliğinde Tartus limanına bir ziyaret gerçekleştirmişti. Rusya'nın askeri malzemelerle dolu bir gemisi ise Kıbrıs Rum Kesimi'nde alıkonulmuş, Moskova'nın yoğun temasları sonucu salıverilen gemi Suriye'ye mühimmatı ulaştırmıştı.

1969'da üretilen Smetlivıy de 266 personel görev yapıyor. Geminin güveliğinden sorumlu özel askerlerin de gemide bulunduğu belirtiliyor. 1990'ın ortalarında modernize edilen Rus savaş gemisi, Karadeniz filosunun en hazır anti-denizaltı savaş gemilerinden biri olarak biliniyor.

Geminin 2 Nisan'da boğazlardan geçtiği belirtilirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Rusya'ya savaş gemilerinin geçişleri ile ilgili Montrö Sözleşmesi'ni hatırlatmıştı.

Editör: TE Bilişim