SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Suriye'de 3 yıldır süren iç savaşın deniz taşımacılığını önemli oranda azalttığı ve petrol üretiminin de günlük 350 bin varilden 50 bin varile düşmesine neden olduğu bildirildi.

Uluslararası Enerji Ajansının yaptığı açıklamaya göre Suriye'nin petrol üretimi iç tüketimi bile karşılayamayacak düzeylere geriledi.

Lazkiye Limanından bir yetkili ise limanın açık ve kullanılabilir durumda olduğunu söyledi. Ancak limanı işleten Manila merkezli ICTSI şirketi yıl başlarında hizmeti durdurarark ülkeden ayrılmış. 

Suriye'nin un, şeker ve pirinç gibi temel ihtiyaçları ise denizyoluyla değil kara yoluyla komşu ülkelerden karşılanıyor. 

Suriye'nin açık bulunan iki limanına gelen dökme yük gemileri Mart ayında 120 adet iken bu rakam Eylül ayı boyunca 20'ye düştü. Bu limanlara gelen kuru yük gemileri de benzer şekilde 120'den 52'ye düşmüş durumda. 

Öte yandan Lazkiye limanının konteyner terminalini işleten Fransız CMA CGM şirketi, her iki limana da gemilerini çalıştırmaya devam ediyor. Maersk de bu iki limana bir alt şirketi aracılığıyla feeder gemilerini çalıştırmayı sürdürüyor. 

2011 yılında iç savaş patlak vermeden önce Suriye, ihtiyaç fazlası petrolünü Aframax tankerlerle Akdeniz ve Güney Avrupa pazarına ihraç etmekteydi. 

İtalya, yıllık 37 milyon varil (Günlük 103.000 varil) ile  Suriye'nin birinci müşterisi durumundaydı. İtalya'yı günde 17.000 varil ile Fransa, 12,151 varil ile Hollanda ve 10.000 varil ile İspanya takip etmekteydi.

 

 

Editör: TE Bilişim