Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları İdare Kurulu 2008'de Dalyan kanallarına sürat teknelerinin girmesini yasaklamıştı. Ancak yasağı dinleyen yok.

Turizm sezonu nedeniyle tekne trafiğinin yoğun olduğu kanallarda yasağa meydan okuyan sürat tekneleri kazalara adeta davetiye çıkarıyor. Doğal güzellikler, tarihi ve turistik değerlerin zarar gördüğünü belirten vatandaşlar, "Bu cennete kıymayın. Denetimler sıklaştırılsın, yasaklar uygulansın" diyor.

Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, denetimlerin yapıldığını ancak sürat teknelerinin karşı kıyıya yanaştıkları için cezai işlem yapamadıklarını söyledi. Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay da, Köyceğiz gölünde sürat teknesinin bulunmadığı görüşünü savundu.

500 METRELİK MESAFE
Muğla Valiliği Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları İdare Kurulu'nca, turizm sektörünün olumsuz etkilenmemesi ve doğal dengenin korunması amacıyla 2008 yılında kanallarda sürat motorlarının faaliyet göstermeleri yasaklandı. Ancak sürat tekneleri, yaz aylarında kanallarda faaliyetlerini artırıp tehlike saçmaya devam ediyor. TURMEPA Bölge Sorumlusu turizmci Yücel Okutur, Valilik yasağına rağmen kanalda en az 30 sürat motorunun faaliyete devam ettiğini söyledi. Okutur, şöyle konuştu: "Kanallarda sürat sınırlamasına uyulmuyor. Valilik genelgesi hiçe sayılıyor. 500 metrelik mesafede hızlı gitsen de yavaş gitsen de arada 1 dakika bile fark etmez. Jet gibi geçiyorlar. Kanallardaki tekne trafiği arttı. Bu yoğunlukta sürat tekneleri kazaya davetiye çıkarıyor. 4 mil hız sınırlamasına uyulması gerekir."

TURİSTLER RAHATSIZ
Sürat teknelerinin aynı zamanda doğal dengeyi de bozduğunu belirten TURMEPA Sorumlusu Yücel Okutur, şunları söyledi: "Sürat motorlarının geçişleri sırasında dalgalar oluşuyor. Bu da Dalyan kanalının kenarındaki sazlıklarda yaşayan bitki ve havyan türlerini ciddi anlamında olumsuz etkiliyor. Yani yasak olan ama yasağa uymayan sürat tekneleri doğal dengeyi de bozuyor. Teknelerden ciddi şekilde müzik yayını yapılıyor. Dalyan kanalı çevresindeki oteller ve restoranlardaki yerli ve yabancı turistler yüksek sesle yapılan müzikten çok rahatsız. Kanalda bir başka ve önemli sorun da kirlilik.

Genelgeyle gölü ve kanalları kirleten teknelere bin 500 TL para cezası da uygulanacaktı. Teknelerden sızan yağlı sintine suları bir noktada toplanıyor. Sintine sularının ve teknelerden atılan pet şişelerin kontrol altına alınması şart."

Sarı: Karşı kıyıya müdahale edemiyoruz
Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, denetimlerin yapıldığını ancak sürat teknelerinin karşı kıyıya yanaştıkları için cezai işlem uygulayamadıklarını söyledi. Sarı, "Kanalda sürat teknelerine getirilen yasak ihlal ediliyor olabilir ama kanalda 30 tane sürat teknesi yok. Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi'nin (DALKO) 2, jandarmanın 1, belediyemizin 1 ambulans, Denizcilik Müsteşarlığı, ÖÇK ve belediye zabıtanın 1 adet kontrol botu var. Kanalın karşı kıyısı Köyceğiz'e bağlı. Yakaladığımız sürat tekneleri karşı kıyıya yanaşıp 'Köyceğiz'e bağlıyım' diyor. Biz de ceza yazamıyoruz. Köyceğiz zabıtası da görevlendirilmeli" dedi.

Erbay: Köyceğiz'de sürat teknesi yok
Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, Köyceğiz Gölü'nde sürat teknesi bulunmadığını savundu. Erbay, "Tam sayısını bilmiyorum ama Dalyan'da bu teknelerden olduğunu biliyorum. Kaldı ki, Köyceğiz Gölü'nden Dalyan kanalına giden bir sürat teknesi varsa, Dalyan Belediyesi gereğini yapabilir. Hatta isterse seferden de men edebilir. Bunun için her yıl Valilik Başkanlığı'nda Dalyan Kanalları ve Köyceğiz Gölü Koordinasyon Kurulu toplantısı yapılır. Bu konuda işlem yapması gereken belediye haricinde ÖÇK, Göcek Liman Başkanlığı gibi kurumlar da var."

Editör: TE Bilişim