Borç ödeniyor, rehin 94 şoför eve dönüyor

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Deniz Genel Müdürü Mine Kaya, Mısır’da bir aydır rehin olan 94 sürücünün UND’nin katkılarıyla bayramı evlerinde geçireceğini belirtti

Kaya, yaptığı açıklamada, ihraç ürünlerini Mısır ve Körfez ülkelerine taşıyan işletmenin, Mısır’daki gemi acentesine olan borçları sebebiyle bir ayı aşkın süredir 94 araç ve sürücünün rehin olduğunu ve çözüm için gittikleri Mısır’da 5 gün boyunca sürdürdükleri çabalara rağmen bir ilerleme  kaydedemeden döndüklerini söyledi.

Sorun ticari alacak

Kaya, Türk Büyükelçiliğinin ve Ticaret Müşavirliği’nin de her adımda yanlarında olduğunu buna rağmen girişimlerinin sonuçsuz kaldığını vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

“Rehin alma işlemine sebep olan borç Sisa yetkililerinin ifadesine göre 1 milyon 600 bin, Mısırlı acenteye göre ise 2 milyon 700 bin dolar. İki şirket arasında çözülmesi gereken bu ticari alacak sebebiyle borçla hiçbir ilgisi olmayan ve limanda gemi bekleyen yolcular rehin alındı. Orada zor şartlarda bekleyen 94 sürücümüz mübarek ramazan gününde sadece bir gemi işletmesinin borcu  sebebiyle gerçekten zor şartlara maruz kaldı.

Her ne şekilde olursa olsun bu sürücülerin mağduriyetine Ramazan Bayramı gelmeden bir son verilmesi konusunda UND elinden gelen tüm çabayı sarf etmiş ancak Mısır’daki mevcut durumun da bir sonucu olarak yasal yollarla bir sonuç elde edememiştir. Gelinen son durumda Mısır’da rehin olan sürücülerimiz ve onların Türkiye’deki ailelerinin sıkıntısını çözmek konusunda kötü niyetli işletmecinin borcunun tarafımızca ödenmesi dışında başka bir seçenek maalesef kalmadı.”

UND’den 910 bin dolar

Kaya, sürücülerin ve ailelerinin daha fazla mağduriyet yaşamaması için sektöre ait olmayan bu borcun ödenmesi amacıyla alacaklı acente ile pazarlıkları yürütüp, her bir araç sahibinden 5 bin dolar toplandığını ve kalan 910 bin doların ise UND tarafından ödenmesine karar verildiğini bildirdi. Mine Kaya, yapılacak ödeme ile sürücülerin serbest kalacağını ifade etti.

Suç duyurusunda bulunacaklar

Kaya, halen bu güzergahta yıllık 25 bin araç kapasitesiyle faaliyetini sürdüren bir işletme tarafından İskenderun-Mısır taşımalarının aksatılmadan  yapıldığını kaydetti.

UND olarak, 94 sürücünün Mısır’da rehin alınmasına sebep olan işletme yetkililerinin bu konuda hiçbir şey yapmamasını kınadıklarını belirten Kaya, ülkenin dış ticaretine zarar vererek, sürücülerin rehin alınmasına sebep olan şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.

Editör: TE Bilişim