SUAT HAYRİ AKA MERSİN’DE İNCELEMELERDE BULUNDU


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka ve beraberindeki heyet Mersin’de incelemelerde bulundu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli,  Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Hızırreis Deniz  bir dizi incelemede bulunmak üzere Mersin’e geldi.  

İlk olarak Mersin Valisi Hasan Bari Güzeloğlu ile görüşen ve Bakanlık çalışmaları hakkında bilgi veren heyet, buradan Mersin Limanı’na geçerek, gemi ve yük trafiği ile limanda yapılan yatırımlar konusunda yetkililerden bilgi aldı.

Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka başkanlığındaki heyet daha sonra Mersin Deniz Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Burada Meclis Üyelerine hitap ederek, Denizcilik Müsteşarlığı ve bölge müdürlüklerinin kapatılmasının ardından bakanlıklarındaki yeni yapılanma konusunda bilgi veren Aka, Denizcilik Müsteşarlığı’na bağlı bölge müdürlüklerinin yaptığı tüm işlemlerin yeni dönemde liman başkanlıklarınca yapılacağını belirtti.

Bakanlık olarak denizde can ve mal güvenliğini çok önemsediklerini vurgulayan Aka, kabotaj hattında çalışan gemilerin denetimlerinin arttırılacağını söyledi. Konuşmasında mevcut yönetmeliklerin güncelleneceğine de değinen Müsteşar Yardımcısı Aka, tüm limanlarda uygulanacak tek bir liman yönetmeliğinin hazırlandığını anlattı.

Türkiye’de denizcilik eğitimi açısından ciddi sıkıntılar olduğunu kaydeden Suat Hayri Aka, Denizcilik Meslek Liseleri ile Meslek Yüksek Okulları’ndan mezun olanların çalışabilecekleri gemi tonajlarını düşürmeyi planladıklarını, ancak bu uygulamanın denizcilik eğitimi veren liseler ile meslek yüksek okullarını kapanma noktasına getireceğini, bu nedenle bu okullara eğitim kalitelerini arttırmak için son bir şans daha verildiğini söyledi.  Denizcilik liseleri ile meslek yüksekokullarının durumunun daha sonra yeniden değerlendirileceği uyarısında bulunan Aka, denizcilik kökenli sektör çalışanlarının bu okullarda ders vererek katkı sağlamaları gerektiğini belirtirken, sektördeki kurumların yurt dışı yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci gönderebilmek için projeler geliştirmesi önerisinde bulundu.

Konuşmasının ardından MDTO meclis üyelerinin sorunlarını dinleyen Aka, programlarının öğleden sonraki bölümünde Mersin Liman Başkanlığı’nı, Taşucu Belediyesi tarafından işletilen liman tesisini ve Seka Limanı’nı ziyaret etti. Müsteşar Yardımcısı Aka ve beraberindeki heyet, KKTC Su Temin Projesi kapsamında Fırat Boru tarafından imal edilen ve Anamur’dan Kıbrıs’a su taşıyacak boruların üretim tesisini gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
 

Editör: TE Bilişim