ABD'de bir define avcısı, tonlarca platin yüklü bir batık bulduğunu açıkladı.
 
Sub Sea Research adlı deniz dibi araştırma şirketinin yöneticisi Greg Brooks gemideki platinin piyasa değerinin 3 milyar dolar olduğunu söylüyor.
 
1942'de batan SS Port Nicholson adlı geminin enkazı Maine kıyısının 80km açığında bulundu. Bir İngiliz gemisi olan Port Nicholson, II. Dünya Savaşı sırasında Alman denizaltılarınca torpidolanarak batırılmış, gemideki altı kişi hayatını kaybetmişti. Brooks gemide 71 ton platin bulunduğuna inanıyor. Haklı çıkarsa, bu şimdiye kadar ortaya çıkan en büyük sualtı definelerinden biri olabilir.
 
Deniz hukuku uyarınca, geminin yükü üzerinde kimin hak iddia edebileceği çok net değil.Ayrıca define iddiaları konusunda şüpheleri olanlar var. İngiliz hükümetini temsil eden avukat Anthony Shusta, geminin gerçekten platin taşıyıp taşımadığının belli olmadığını söyledi.
 
Shusta, ilk bulgularına göre gemi yükünün daha çok makine ve askeri malzemeden oluştuğunu belirtti. Avukata göre İngiliz hükümeti, bir talepte bulunmadan önce batığın çıkarılması için çalışmaların başlamasını bekleyecek.
 
Greg Brooks ise ABD Ticaret Bakanlığı kayıtlarına göre, gemide Sovyetler Birliği'nin silah ve mühimmat karşılığı ödeme için sevkettiği platin külçeleri olduğunu belirtiyor.Brooks sualtında kaydettiği video kayıtlarında bir külçe göründüğünü, görüntülenen 30 kadar kutunun da platinle dolu olduğunu söylüyor. Henüz su yüzüne herhangi bir şey çıkarmadığını söyleyen Brooks, çalışmalarının bu ay başlamasını hedefliyor. "(Defineye) öyle ya da böyle ulaşacağım; gemiyi sudan çıkarmam gerekse bile" diyor.

Define avcısı batığı çıkarma hakkı iddia edebilecek duruma gelmek için, bulgularını dört yıl gizlediğini açıkladı. Ancak gemide kıymetli bir yük varsa, bunun Sovyetler'e mi, yoksa diğer ülkelerden birine mi ait olduğu henüz belirlenmiş değil.Sualtı arkeoloğu Robert Marx ise daha önce de bir Amerikan ve İngiliz şirketinin aynı batık peşine düştüğünü; gemide kıymetli bir şeyler varsa, kısmen çıkarılmış olabileceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim