“Engellileri Anlıyoruz” Sualtı Fotoğraf Sergisi 28 Mayıs 2012 Pazartesi günü Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, proje destekçileri GÖLCÜK Engellilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şahika Ercümen, Tahsin Ceylan ve Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kulakaç’ın katılımıyla Turkuazoo Akvaryum’da ziyarete açılıyor…

Değirmendere Sualtı Topluluğu (DESSAT) bünyesindeki IDDA (Uluslararası Engelli Dalıcılar Birliği - International Divers Disabled Assocation) engelli dalış eğitmenleri tarafından yürütülen “Engelsiz Dalış Projesi” kapsamındaki Gölcük Belediye Başkanlığı, Gölcük Engellilerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Değirmendere Sualtı Topluluğu Spor Klubü Derneği (DESSAT) ve Gölcük Fotoğraf Sanatı Derneği'nin katkılarıyla ortak olarak düzenlenen ve 10 Mayıs 2012 tarihinde sonuçlanan “Engellileri Anlıyoruz Ulusal Fotoğraf Yarışması”nda dereceye giren fotoğraflar, Turkuazoo Akvaryum’da köpekbalıkları ve 10.000’in üzerinde deniz canlısı arasında sergilenecek.
 
Bu anlamlı serginin Turkuazoo Akvaryum’daki açılışı Devlet Eski Bakanı ve Profesyonel Dalgıç Sayın Kürşad TÜZMEN, 4 dalda milli takımda yer alan dünyanın tek sporcusu ve Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika ERCÜMEN, ülkemizin tanınmış sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin CEYLAN ve DESSAT Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kulakaç’ın katılımıyla 28 Mayıs 2012 Pazartesi günü saat 14:00’te Bayrampaşa’daki Turkuazoo Akvaryum’da yapılacak. Açılışta Profesyonel Dalgıç Kürşat Tüzmen’in 4 engelli vatandaşımızla birlikte yapacağı dalışa Guiness rekortmeni Türkiye’nin denizkızı Şahika Ercümen’de eşlik edecek.
 
“Engelsiz Dalış Projesi” 2011 yılında bir avuç gönüllü ile ilhamını Türkiye’nin ilk, IDDA Advanced Open Water Diver sertifikasına sahip dalıcısı olan Ufuk KOÇAK’tan almıştır. “Yeryüzü sevginin yüzü olana kadar zihinlerdeki engelleri kaldırmak” hedefindeki “Engelsiz Dalış Projesi” Gölcük Engellilerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile DESSAT tarafından hiçbir ücret alınmadan yürütülmektedir. Proje kapsamında Kocaeli Bölgesinde 10 adet engelli vatandaşımıza eğitim verilmiş ve hali hazırda gelişim dalışları devam etmektedir. Proje kapsamında düzenlenen etkinliklerden biri olan “Engellileri Anlıyoruz Ulusal Fotoğraf Yarışması”na Yarışmaya ülke çapında 350’den fazla eser katılmış ve bu eserlerden 40 adedi 17 Ağustos 1999 depreminde sualtında kalan Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda suyun altında ve aynı zamanda su üstünde sergilenmiştir.

Engelsiz Dalış Projesi hakkında:
 
Projenin hedefi yürümek, koşmak ve tırmanmak gibi meziyetler istemeyen su altındaki engelsiz ortamı kullanarak engelli bireylerin, aktif ve üretken olmalarını sağlamak, özgüvenlerini artırmak, meslek eğitimi almalarına olanak sağlamak, neşe ve huzur uyandırmak, engelli vatandaşlarımızın bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesine destek olunarak engellerini ortadan kaldıracakları su ortamında terapi yapmalarını sağlamaktır.
 
Bu projenin en önemli özelliği engelli vatandaşları kısa süreli olarak sualtı ile tanıştırıp bu aktivitenin onların zihinlerinde güzel bir anı olarak kalmasından ziyade IDDA Dalıcı Sertifikasyon Sistemindeki eğitimlerinde ulaşabilecekleri en üst seviyeye kadar DESSAT engelsiz tesislerinde devam edilerek sürekliliği sağlanabilen bir faaliyet olmasıdır.

Turkuazoo Akvaryum Hakkında:
 
Bayrampaşa’da bulunan alışveriş ve yaşam merkezi Forum İstanbul’un içinde 22 Ekim 2009’da açılan Türkiye’nin ilk modern, dev akvaryumu ‘Turkuazoo’, 50 adet canlı sergi akvaryumunda dünyanın dört bir yanındaki deniz ve okyanuslardan getirilen 10 bini aşkın deniz canlısını barındırarak inanılmaz sualtı dünyasını gözler önüne seriyor. 8 bin metre karelik bir alana kurulu akvaryumun içinden geçen 80 metre uzunluğundaki Avrupa’nın en uzun akrilik sualtı tüneli ile sualtında balıklarla yüzüyormuş hissi uyandıran Turkuazoo ayrıca ziyaretçilerine 270 derecelik su altı görüş açısına sahip panoramik gözlem salonu ile deniz canlılarını daha yakından izleme fırsatı da sunuyor. Dünya’nın 5.büyük ana tankına sahip önemli bir cazibe merkezi olan Turkuazoo bir ailenin tüm fertlerinin boş zamanlarını hep birlikte geçirmeleri için tasarlanmış dinamik ve interaktif bir eğlence ve eğitim merkezidir. Dalış tutkunları için köpekbalıklarıyla dalış imkanı, öğrencilere yönelik su ürünler mühendisleri eşliğinde yürütülen, müfredatla uyumlu eğitici programlar sunan Turkuazoo, alternatif bir mekan olarak kurumsal firmaların ürün lansmanları, şirket içi toplantıları, bayii toplantıları, eğitim toplantıları, şirket yemekleri için tercih ediliyor. Türkiye’nin ilk dev akvaryumu olan Turkuazoo, ayrıca Türkiye’de üniversite kuruluşu olmayan özel sektörde kurulan ilk ve tek Caretta Caretta Rehabilitasyon Merkezi olma özelliğini de taşıyor. Turkuazoo, Global Aquarium firmasının Türkiye temsilcisi İstanbul Sualtı Dünyası A.Ş. tarafından işletiliyor.

Editör: TE Bilişim