Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş (STM), Doha’da düzenlenen denizcilik savunma fuarı DIMDEX 2016’da yeni geliştirdiği teknoloji ve projelerle ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. STM’nin görücüye çıkardığı ‘Su Altı Optik Haberleşme Projesi’ dikkat çeken teknolojiler arasında yer aldı. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen üst düzey askeri heyetler su altında konuşmaya imkan veren bu yeni teknolojiyi yakından inceledi.
 
Sahip olduğu 25 yıllık mühendislik birikimiyle kritik teknolojileri Türkiye’ye kazandıran STM ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin ortaklaşa geliştirdiği ve su altında kablosuz konuşmaya imkan sağlayan ‘Su altı Optik Haberleşme Projesi’ ilk kez DIMDEX’2016 fuarında sergilendi.

Yeni teknoloji, su altında sonik haberleşmenin dışında optik olarak iletişim kurulabilmesine imkan tanıyor. Bu teknoloji ile su altında gerçekleştirilecek operasyonlar sırasında SAT ve SAS komandoları ve dalgıçlar birbirleriyle kolayca konuşabilecek ve güvenli veri alışverişi yapabilecek.

Bu yeni teknolojinin geliştirilmesi sürecinde su altı ekosistemi ve özellikle su altında yaşayan canlıları incelediklerini ve onlardan ilham aldıklarını belirten yetkililer bu yeni geliştirilen teknoloji sayesinde suyun altındaki dalgıçlar ve komandolar kendi aralarında kablosuz rahatça konuşabilecekleri gibi, gemi ile temas kurabilecek; aynı teknolojiyi kullanarak gemiler de helikopter ve denizaltılarla güvenli veri alışverişinde bulunabileceklerini belirtti. Askeri uygulamalarının yanı sıra yakın bir gelecekte aynı teknolojinin ticari alanlarda da uygulama zemini bulması bekleniyor.

Komutanlar su altı optik haberleşme teknolojisini test etti

Denizcilik alanında Türkiye’yi bir adım öteye taşıyacak bu teknoloji, özellikle Körfez ülkelerinden gelen üst düzey askeri heyetlerin ilgisini çekti. Katar, Suudi Arabistan, Pakistan, Tunus, Kuveyt gibi bölge ülkelerinden gelen üst düzey komutanlar yeni teknolojiyi deneme imkanı bulup sistemin nasıl çalıştığını test etti. Konuk komutanlar bu teknolojiyi kendi ülkelerinde kullanmak istediklerini söyledi.
Editör: TE Bilişim