760 kişiye mezar olan Struma Vapuru faciasının 70. yılında TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı) 24 Şubat Cuma günü saat 12.00’de Struma’nın demirlediği Sarayburnu’nundaki Atatürk Anıtı’nın önünde bir anma töreni düzenliyor.

Söz konusu törene olaya tanık olan İshak Alaton ve yaşanan trajediyi “Serenad” adlı romanıyla ilk defa kamuoyuna duyuran Zülfü Livaneli’nin de katılması bekleniyor. TESEV yetkilileri olaya duyarlı vatandaşları törene beklediklerini açıkladı  

2. Dünya Savaşı yıllarında Avrupa’da Yahudilere yapılan Soykırımdan kaçabilmek umuduyla yolcularının çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 768 Romanyalı Yahudi yaklaşık 90 yaşındaki Panama bandıralı Struma gemisine binerek Filistin’e gitmek üzere yola çıktı. 16 Aralık 1941 tarihinde İstanbul’a ulaşan gemi Sarayburnu açıklarında demirledi. İngiliz Hükümeti’nin Filistin’in bu yolcuları kabul etmeyeceğini açıklaması, Almanya’nın müttefiki Romanya’nın da yolcuları geri almayacağını bildirmesi üzerine zor şartlarda beklemede kalan gemi Karadeniz açıklarına çekildi.

Tüm dünyanın kabul etmediği bu insanların kurtuluş ümidiyle yüksek meblağlar karşılığı bindikleri gemi 70 yıl önce 24 Şubat 1942 günü saat 09.00 sıralarında bir denizaltıdan atılan torpille batırıldı.  Batan gemiden sadece 20 yaşında David Stoliar adında bir Musevi kurtarılabilmişti. Kıyıya sadece 4 ceset vurduğundan, 760 kişi halen Struma Vapuru ile beraber Karadeniz’de yatıyor.

Editör: TE Bilişim