Önceki yıl vefat eden Apple'ın kurucusu ve CEO'su Steve Jobs'un mirasçılarına ait olan mega yat Venus, mahkeme kararı ile bağlandı. Bağlanma nedeni ise yatı dizayne eden Philippe Starck'ın iddia ettiği 3 milyon Euro'luk alacağını tahsil edememesi.

Mahkemeye başvuran Philippe Starck, yatı Amsterdam'da bağlattı. Liman başkanlığına yatın ayrılamayacağına dair mahkemeden talimat verildi.

Steve Jobs, yatı yaptırmaya İtalya'dan Türkiye'ye yaptığı bir deniz yolculuğundan sonra karar vermiş. Yolculuktan sonra Jobs, "Venüs" ü bizzat kendisi dizayn etmeye başlamış.

80 metre uzunluğundaki tekne tamamen alüminyumdan inşa edilmiş. Teknenin köprüüstü, salon ve ana güverte girişleri dev cam levhalardan oluşan pencerelerle çevrili. Yatın seyir, sistem kontrol ve diğer denizcilik yazılımları 27 inç'lik iMacs bilgisayarlarla yönetiliyor.

Starck'ın kendisi de bu yılın başlarında yatun "devrim yaratacak bir proje" olduğunu söylemişti. Starck, yatı Jobs vefat etmeden 7 yıl öncesinden birlikte çalışarak projelendirdiklerini söylemişti. Starck, Jobs'un ölümünden sonra karısı Laurene Powell Jobs ile birlikte yatı bitirmek üzere buluştuklarını belirtmişti.

Anlaşmazlık neden doğdu?

Hollanda'nın de Vries tersanesinde inşa edilen yatın dizaynını Jobs ile birlikte yapan Starck, bu yatın inşa maliyetinin %6'sının ödenmesi konusunda Jobs ile anlaştığını söylüyor.

Jobs'uın varisleri yatın inşa maliyetinin 100 milyon Euro olduğunu hesaplayarak Philippe Starck'a 6 Milyon Euro ödeme yapmışlar. Ne var ki inşa maliyetinin 150 miyon Euro olması gerektiğini iddia eden Starck, 3 Milyon Euro daha talep ediyor.

Bu konuda mahkemeye başvuran Starck'ın avukatları tekneyi Amsterdam'da bağlattı.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim