Bülent Dandin: 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan Türkiye’de armatörlerin büyük tonaja geçmesi gerek. Türk tersaneleri de artık büyük tonajlı gemi yapmalı.

Statü Gemi Kiralama ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Kapt. Bülent Dandin, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan Türkiye’de armatörlerin büyük tonaja geçmesi gerektiğini, kendilerinin de bu nedenle 18 bin dwt’lik büyük tonajlı bir gemi aldığını söyledi.

2011 yılı içerisinde toplam 3 gemi aldıkları bilgisini veren Bülent Dandin, bu gemilerin ikisinin 9 bin dwt’lik ve ‘Türkan Sayılan’ ismini koyduğu diğer geminin ise 18 bin dwt’lik olduğunu aktardı. Yeni gemi alımı için piyasadaki durağanlığın geçmesini beklediklerini belirten Dandin, “18 bin dwt’lik gemi alarak büyük tonaja geçmiş oldum. Piyasalar henüz durgun. Biraz daha pahalı bir gemi de alabiliriz ama bunun için ivmenin yukarı çıktığını görmemiz lazım. Beklentimiz 2012 yılında yeniden bir toparlanma olacağı yönünde” dedi.

“Koster Yatırım A.Ş’nin armatöre katkısı yok”

Koster Yatırım A.Ş’ye dahil olmayı düşünmediğini belirten Dandin, “Benim görüşüm bu miktarda kosteri Türkiye’nin yapmaması yönünde. Zira üretim maliyetleri düşmedi. Geminin kendini geri ödeme süresi 10 yılın üstünde. Bu da oldukça uzun bir zaman. Ayrıca bu proje armatörden çok tersanecilerin işine yarayacak bir proje. Armatöre pek bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Ancak yan sanayicinin işine yarayacak ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkıda bulunacak bir proje. Fakat ekipmanı yurtdışından ithal ederlerse yan sanayiciye de katkı sağlamaz” açıklamasında bulundu.

“Tersaneler büyük tonajlı gemiler yapmalı”

2023 hedefleri doğrultusunda Türk tersanelerinin de büyük tonajlı gemi yapması gerektiğini savunan Dandin, “Hükümetin 2023’te çok ciddi projeleri var.  Dünya ölçeğinde bir ülke olmak istiyoruz. Koster ise çevremizdeki bölgelerde kullanılıyor. Türkiye ihracatını ve ithalatını artıracak ise armatörlerin büyük tonaja geçmesinde fayda vardır. Türk tersanesinin de daha büyük gemiler yapması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Koster piyasası hareketlenecek”

Koster piyasası hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dandin, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Rusya 1 Temmuz’da tahıl ihracatını kaldıracak. Geçen sene tahıl eksikliğinden kaynaklı olarak boğazdan 6-7 bin adet gemi eksik geçmiş. Bu yasağın kalkması koster piyasasına ciddi bir hareketlilik sağlayacak. Ayrıca, Tunus ve Libya’daki olayların yatışması da koster tonajına olumlu yansıyacaktır.”

Editör: TE Bilişim