Sürdürülebilir Denizcilik Girişimi (SSI) ve İnsan Hakları ve Ticaret Enstitüsü (IHRB) denizcilerin emeği ve insan haklarına odaklanan yeni bir proje başlattı.

''Denizcilere Haklarını Teslim'' adlı ortak proje, gemi kiralayıcıları için insan hakları davranış kuralları getirecek ve denizciler için insan hakları riskleri yaratan sistem kaynaklı zorluklarla mücadele için bir yol haritası geliştirecek.

SSI ve IHRB tarafından ortaklaşa yürütülen proje, China Navigation, Forum for the Future, Louis Dreyfus, Oldendorff Carriers, RightShip, South32 ve Standard Chartered Bank gibi SSI üyelerini bir araya getiriyor.

SSI tüketicilerden, yatırımcılardan, iş ortaklarından, hükümetlerden ve sivil toplumdan çevresel kaygıların yanı sıra insan haklarını ele alan şeffaf ve sürdürülebilir tedarik zincirlerine yönelik artan bir talep olduğunun ve  tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliğinin azaldığının altını çiziyor. İşçi ve insan hakları risklerinin nasıl tanımlanması ve azaltılması gerektiği konusunda bir rehberlik eksikliği olduğu belirtiliyor. SSI, projenin gemi kiralayıcılarının endüstri davranış kuralları geliştirerek sektörün çıtasını yükseltmede aktif bir rol oynayacağını da ayrıca sözlerine ekledi.

SSI yönetici direktörü Andrew Stephens; “Dünya çapındaki denizcilerin emeklerine ve insan haklarına saygı, sürdürülebilir denizciliğe giden yolda önemli bir kilometre taşıdır. Saydamlığın pozitif değişime yön verme gücüne şiddetle inanıyoruz." dedi.

IHRB yöneticisi Frances House; '“COVID kısıtlamaları, dünya çapında 300.000'den fazla denizciyi denizde mahsur bırakarak, deniz taşımacılığının insan hakları risklerini daha önce hiç olmadığı kadar gündeme getirdi. IHRB, uluslararası insan hakları standartlarına saygının günlük işlerin bir parçası haline geldiği sektör genelinde çıtayı yükseltmek için SSI ve üyeleri ile işbirliği yapma fırsatını memnuniyetle karşılıyor. Armatörlerin ve operatörlerin insan hakları sorumluluklarını onaylayan endüstri çapında davranış kuralları, sektörü düzene sokmaya yardımcı olacak ve kargo sahipleri ile yatırımcıların, kiminle iş yapmak istedikleri konusunda daha bilinçli seçimler yapmalarına olanak tanıyacak.'' diye ekledi. 

Editör: TE Bilişim