Güler: "Sondaj gemisi bulmakta zorluk çekiyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, rüzgar santralinden sonra yeni hedeflerinin jeotermal olduğunu belirterek, bu alanda çalışmalar sürdürdüklerini, jeotermalde de rüzgar enerjisindekine benzer bir prosedür izleyeceklerini bildirdi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) ”Enerjide arz güvenliği: politikalar ve öneriler” konulu konferansında konuşan Güler, enerjinin artık "daha farklı", daha fazla ve kapsamlı bir konu haline geldiğini söyledi. Enerjinin sadece elektrik, doğal gaz ilişkisi ve zam konusu olmaktan çıktığını vurgulayan Güler, yeni enerji düzenini iyi anlamak için "büyük resmi iyi görmek" gerektiğini ifade etti. Ayrıntılardan çok büyük resme bakmanın önemli hale geldiğini vurgulayan Hilmi Güler, iktidarları döneminde enerji alanında yaptıklarını ileride daha iyi anlaşılacağını kaydetti.

Güler, yenilenebilir enerji yasasına değindiği konuşmasında Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının yeni farkına vardığını, rüzgar, jeotermal, güneş ve kömürden yeni yararlanmaya başladığını ifade etti.

YENİ HEDEF JEOTERMAL KAYNAKLAR

Yeni hedeflerinin jeotermal enerji olduğunu söyleyen Bakan Güler, Türkiye’nin bu alanda Avrupa’da birinci, dünyada yedinci olduğunu kaydetti. Güler, jeotermal kaynakların belirlenmesine yönelik çalışma yürüttüklerini ve Türkiye’nin jeotermal haritasını çıkaracaklarını, jeotermal enerjide de rüzgarda uyguladıklarına benzer bir prosedür izleyeceklerini söyledi. Güler, “Jeotermal kaynakları herkes köyünde, kasabasında bulacak. Bunun için de sondaj makinesi lazım. Sondaj makinesinde de kuyruklar var. İki gün önce 19 sondaj makinesi üreten firmayı topladım. Yer altındaki ısıyı enerjiye dönüştüreceğiz. Seracılık, termal turizm, bina ısıtmalarında jeotermal enerjiyi kullanacağız” diye konuştu.

Kömür sahalarını özel sektöre açtıklarını, kapısına kilit vurulan maden ocaklarında hareketliliğin başladığını anlatan Güler, 800 milyon tonluk yeni kömür sahası bulduklarını, buna 600 milyon ton da ilave edeceklerini ve bunun da kömür sahalarını toplamda 1.4 milyar tona çıkaracağını bildirdi. Güler, Türkiye’de enerji konusunun tabana yayıldığını, bu sektörün 3 bine yakın KOBİ oluşturacağını belirtti.

Türkiye’nin her defasında jeopolitik ve jeostratejik konumunun gündeme geldiğini dile getiren Güler, “Jeopolitik, jeostratejik demekle olmuyor. Projelerle bunun altını doldurmalıyız” dedi.

SONDAJ YAPACAK GEMİ BULMAKTA SIKINTI ÇEKİYORUZ”

Bakan Güler, Türkiye’de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarının arttığını, petrol arama çalışmalarını artırdıklarını bunun için de Türkiye Petrol Anonim Şirketi (TPAŞ) bütçesini yedi misli artırdıklarını kaydetti. Karadeniz’in ardından Ege ve Akdeniz’de de sisnik çalışmaların tamamlandığını, petrol ve doğal gaz yerlerinin tespit edildiğini kaydederek, sondaj yapacak gemi bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi. Güler, “Türkiye’nin, petrolün ve doğal gazın olmadığı bir ülke değil, umut olamasa bunu yapmayız. Matkabın ucunu bilmek lazım” dedi.

"ENERJİ DIŞ POLİTİKAYI YÖNLENDİRİYOR"

Enerji konusunun artık dış politikayı yönlendiren bir konuma geldiğini ve artık enerji yönetimi ve enerji hukukunun olduğunu söyleyen Güler, bu alanda 90 milyar dolar dolayında yatırım alanı bulunduğunu bildirdi. Güler, enerjiye son 1.5 yılda gösterilen ilgiden memnun olduklarını ifade ederek, “Türkiye’de enerji yatırımlarına girmek için yabancı yatırımcılar ve dev şirketler başvuruyorlar. Dışişleri Bakanlığı gibi hem yabancı dev şirketler, hem de büyükelçilerle her hafta yoğun çalışma sürdürüyoruz. Onlar bizim ülkemizin bizden daha çok farkındalar” diye konuştu.

Güler, dağıtım faaliyetinin 2004 yılında özelleştirme kapsamına alındığını, bunun hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini söylerken, üretim santrallerinin de özelleştirilmesini istediklerini bildirdi. Özelleştirmenin hızlı bir şekilde devam edeceğini vurgulayan Güler, iletim hariç bu tür işlerin özel sektör tarafından yapılmasını istediklerini kaydetti. (ANKA)

Hürriyet

Editör: TE Bilişim